COVID-19: U bent welkom in onze vestigingen, liefst op afspraak en gelieve de aanwijzingen te volgen.

 

Galvaniseren


Galvaniseren is een methode die gebruik maakt van elektriciteit om een voorwerp te bedekken met een laagje metaal. De methode is vernoemd naar de Italiaanse natuurkundige Luigi Galvani.

Door middel van galvaniseren kan bijvoorbeeld een ijzeren plaat worden verzinkt (voorzien van een laagje zink), vernikkeld (nikkel) of verchroomd (chroom), met de bedoeling om ze meer corrosiebestendig te maken of mooier te laten glanzen. Ook koper, tin (ondermeer voor vervaardiging van blik) en cadmium (luchtvaart) worden op grote schaal gebruikt.

In het spraakgebruik wordt 'galvaniseren' heel vaak gebruikt als synoniem voor verzinken. Verzinken kan echter met twee totaal verschillende processen worden uitgevoerd, elektrolytisch verzinken en thermisch verzinken. Dat laatste is eigenlijk helemaal geen galvaniseren, omdat het geen gebruik maakt van elektrische stroom.

Doel van galvaniseren.
Door een metalen werkstuk te bedekken met een ander metaal, combineert men de goede eigenschappen van beide metalen. De galvanisatie:
• maakt het werkstuk minder gevoelig voor corrosie (bijvoorbeeld roesten)
• geeft een fraaier uiterlijk (glans en kleur)
• voegt krasbestendigheid toe, wat samenhangt met de hardheid van het materiaal
• zorgt voor de gewenste elektrische eigenschappen, zoals de geleidbaarheid.

De voordelen van het galvaniseren worden steeds afgewogen tegenover de nadelen: een Faraday-effect, niet uniforme laagdikte, een poederig uiterlijk met daardoor een geringere corrosiebestendigheid, ontstaan van waterstofgas dat brosheid kan teweegbrengen, geringere weerstand tegen zeewater.

Foto's