Plafonds


Een houten plafond is niet alleen gemakkelijk te plaatsen, het levert ook heel wat wooncomfort. Omdat hout een lage geleidbaarheid heeft, warmt het trager op en het koelt ook minder snel af. Het resultaat is een aangenaam binnenklimaat. Grote houtoppervlakken vormen een buffer voor het binnenklimaat. Ze houden de luchtvochtigheid stabiel, wat de ruimtes gezonder maakt ook als die vochtig zijn. De aanwezigheid van hout vermindert ook het risico op infecties en allergieën. Bovendien is hout niet vatbaar voor statische elektriciteit en trekt het daardoor geen stof en vuil aan. Ten slotte biedt een houten plafond ook een goede akoestische isolatie.

Eigenlijk komen vrijwel alle houtsoorten in aanmerking voor plafondbekleding. Enkele voorbeelden: grenen, vuren, eikenhout, tammekastanjehout, Western Red Cedar, pin des Landes en tropische houtsoorten zoals merbau. De esthetiek geeft meestal de doorslag: tekening, nerfstructuur, aanwezigheid van kwasten. Enkele belangrijke voorwaarden evenwel: voldoende dimensionale stabiliteit (geringe werking), minimale oppervlaktehardheid, laag vochtgehalte bij levering, gemakkelijke afwerking en onderhoud van het zichtvlak, gemakkelijke bevestiging met nagels. 

Voor de afwerking zijn meerdere mogelijkheden. Een dekkende verf geeft de houten plafonds de kleur van uw keuze. Voor een zichtbaar blijvende houttekening is een transparante lasuur en/of vernis de oplossing. Het hout kan dan vooraf worden geborsteld, berookt, gebleekt of geceruseerd. Houten plafonds kunnen ook worden geolied.

Foto's