Houtvezelisolatie


Houtvezelisolatie bestaat uit vezels van naaldhout, afkomstig van bosbeheer en (onbehandelde) zaagresten. 

Het hout wordt versnipperd tot chips, deze chips worden vervezeld (defibrator) en verder verfijnd (raffinator), en ten slotte gekookt. Daarna lopen de productieprocessen uiteen in hetzij een nat dan wel een droog procedé.

Het belangrijkste verschil tussen beide procedés: bij het nat systeem worden helemaal geen lijmen of kunstmatige bindmiddelen gebruikt, bij het droog procedé wel.

Bij het nat procedé worden de vezels vermengd met water tot een natte brij. Deze brij wordt in een vormingsmatrijs gepompt, waar het water tijdens de plaatvorming mechanisch wordt uit geperst. Daarna gaan de platen in een droogoven waar het restwater verdampt. De binding van de vezels komt hier als vanzelf tot stand door het vrijkomen van de klevende lignine-hars, een natuurlijke houtcomponent. Er komt dus helemaal geen lijm aan te pas.

Bij het droge procedé wordt géén water toegevoegd, het is dus noodzakelijk om wat bindmiddel te gebruiken. Bij de stijve houtvezel-isolatieplaten (zoals de Steico universal dry, special dry, protect dry) is dit polyurethaan (PUR); bij de soepele houtvezel-isolatieplaten zorgen polyolefinevezels voor de binding. De percentages van deze bindmiddelen in het droog procedé zijn erg klein.

Houtvezelisolatie kent talloze toepassingen voor zowel vloer, dak als wand. Zo zijn er zeer zachte contactgeluiddempende ondervloerplaten, warmte- en geluidsisolerende platen, watervaste dakbeschotplaten, enz. Houtvezel bezit goede thermische en geluidsisolerende eigenschappen, is dampdiffuus, en reguleert de vochtbalans van het gebouw. Voor bijna iedere vorm van isolatie is wel een houtvezelproduct beschikbaar, in flexibele of drukvaste vorm. Er zijn van houtvezelisolatie geen nadelen bekend.

Eurabo biedt als houtvezelisolatie meerdere Steico-producten aan voor verschillende toepassingen. Naast platen en matten zijn ook de inblaasvlokken Steico zell beschikbaar.

Foto's