Den


Met dennenhout wordt specifiek het hout afkomstig van de den bedoeld. De den (Abies spp.) behoort tot de familie van de Pinaceae en komt uit Europa, en het Oosten en Westen van de Verenigde Staten en Canada. Er bestaan een 120- à 150-tal dennensoorten naargelelang de botanische classificatie, waaronder de Europese den (Abies alba Mill.), ook genaamd zilverspar of zilverden (foto onderaan). Het hout is wit, crèmewit tot heel lichtbruin kernhout. Het spinthout is niet te onderscheiden van het kernhout. 

Het kernhout is geklassificeerd 'weinig duurzaam' (natuurlijke duurzaamheidsklasse IV). Het spinthout is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V). Voor dragende structuren onder dak moet het hout vooraf worden behandeld volgens procedé A2.1, of A2.2 als het hout gelijmd gelamelleerd is.

De afwerking van dennenhout levert weinig problemen op. 

Dennenhout is vooral geschikt voor dragende constructies onder dak (ook gelijmd gelamelleerd), divers binnenschrijnwerk, meubelen, instrumentenbouw, kleine voorwerpen, kisten, verpakking, en kaas- en broodplanken.

Foto's