Parketvloer


Parket is een vloerbedekking met houten delen in verschillende formaten, die in verschillende parketsystemen gelegd kunnen worden. De afwerking van parket kan gebeuren door het hout te lakken, in de was te zetten of te oliën. Doorgaans wordt onderscheid gemaakt tussen twee hoofdsoorten parket: lamellenparket en massief parket.
Een oneigenlijk soort parket zijn de laminaatvloeren: vloerbedekkingen waarvan de slijtlaag niet uit hout maar uit kunststof bestaat, terwijl de onderlagen eventueel wel uit houtachtige materialen bestaan (vb MDF/HDF). 

Massief parket bestaat uit massieve houten planken die bijna steeds na het leggen geschuurd en daarna gelakt of geolied moeten worden. Bij de productie wordt dikwijls reeds een voorbehandeling uitgevoerd.

Lamelparket zijn samengestelde delen of planken die vanaf de fabriek reeds geolied of gelakt zijn, waardoor veelal de verdere afwerking thuis overbodig wordt. Er is intussen een enorme diversiteit aan uitvoeringen beschikbaar: handgeschraapt, geborsteld, gerookt, gebeitst etc.
Door de kruislings verlijmde lagen is de werking van lamelparket minimaal, wat een groot voordeel biedt ten opzichte van massieve planken vloeren. Hout werkt echter altijd onder invloed van warmte en vocht, dus is klimaatbeheersing (het op peil houden van de relatieve luchtvochtigheid en temperatuur) onontbeerlijk. Voor brede planken is daarom een fabricageprocedé uitgewerkt met een drielagige symmetrische opbouw. Dit betekent dat onderkant en bovenkant uit hetzelfde hout zijn gemaakt en dat een dwars gelijmde tussenlaag de nervositeit (werking) van het hout moet afbreken.

De parketstroken zijn meestal vierzijdig voorzien van een tand-en-groefverbinding waardoor ze naadloos op elkaar kunnen aansluiten en gemakkelijk te plaatsen zijn. Fixering kan door vernageling in de onderstructuur of door verlijming. Met het zogenaamde kliksysteem hoeven de stroken niet te worden verlijmd zodat ze kunnen verplaatst en hergebruikt worden, bijvoorbeeld bij verhuizing. 

Naast strokenparket vindt men in de handel ook mozaïekparket: parketpanelen die allerlei patronen en maten bevatten zoals bijvoorbeeld het visgraatparket.

Het fineerparket is een vloerbedekking op basis van hout waarvan de toplaag, in tegenstelling tot laminaat, uit  massief edel hout bestaat (maar met een dikte minder dan 2,5 mm). De onderlaag kan opgebouwd zijn uit MDF, vezelplaat of multiplex, e.a. 

Eurabo biedt een uitgebreid gamma massieve Berg & Berg parketvloeren aan, uit duurzame ontginning, van bijzondere kwaliteit en zeer handige plaatsing. Klik hier voor een overzicht.