Vijzen


Een vijs of schroef bestaat uit een cilindervormig of conisch deel (de spil) met schroefdraad, en een verbreding bovenaan (de kop) waarin een uitsparing (sleuf of een andersvormige verdieping) is aangebracht. Het onderste uiteinde kan ofwel puntig zijn ofwel plat, naargelang het rechtstreeks in het materiaal wordt ingeschroefd dan wel in een moer of een tapgat.

Een schroef wordt met een schroevendraaier of een schroefboormachine op de bovenzijde van de kop aangedraaid. Als de aandraaikracht op de buitenzijde van de kop wordt uitgeoefend, spreken we daarentegen van een bout. In de volksmond worden deze twee begrippen dikwijls door elkaar gehaald.

De vijskop kan meerdere vormen hebben, de bekendste vorm voor houtconstructies is wellicht de ronde bovenaan platte en onderaan conische (verzonken) kop. Los van de vorm van de kop in zijaanzicht, zijn de uitsparingen in de kop aangepast voor verschillende soorten schroevendraaiers. Voorbeelden: gewone rechte gleuf voor platte schroevendraaier, kruiskop voor Phillips en Pozidriv (ten onrechte vaak als Pozidrive geschreven), Torx (meer en meer in gebruik), Inbus, SD Square drive.

Schroeven kunnen uit veel soorten materiaal zijn gemaakt: gewoon staal, roestvast staal, messing, kunststof etc. Ze krijgen soms een behandeling, bijvoorbeeld: een harding om de slijtvastheid en sterkte te vergroten of een oppervlaktebehandeling om corrosie tegen te gaan of enkel om het uiterlijk te verfraaien.

In Europa worden de maten van schroeven en bouten doorgaans aangegeven in de vorm: M(etrisch)(doorsnede van de spil in mm) x (lengte van de spil in mm), bijvoorbeeld M5 x 15. Enkel de verzonken kop wordt met de totale lengte meegerekend.

Eurabo stelt voor zijn specifieke cliënteel een aangepast gamma vijzen ter beschikking van Schmid Schrauben Hainfeld (SSH). Ook diverse, specifiek aangewezen vijzen en nagels van het Noord-Amerikaanse bedrijf Simpson Strong-Tie worden door ons aangeboden. 

Foto's