Vuren


Vurenhout is het hout van de fijnspar, dat is de commerciële naam voor de botanische soorten Picea abies syn. Picea excelsa, die behoort tot de familie van de Pinaceae. In het dagelijkse taalgebruik wordt de fijnspar vaak verward met de den (Pinus sylvestris). Dat wordt nog in de hand gewerkt door de vaak gebruikte benaming Abies – zoals die van het dennengeslacht. En door de benaming ‘Witte Noordse Den’ waarmee Zweden, Finland en Rusland de fijnspar uitvoeren. 

Vurenhout is zowel inlands als ingevoerd, voornamelijk uit Zweden, Finland, Rusland, Polen, Tsjechië en de Baltische staten.

Vurenhout is heel lichtkleurig, witachtig tot crèmekleurig. Bij fijnsparren uit bergstreken is het glanzend en soms zelfs paarlemoerachtig. Kern- en spinthout zijn niet te onderscheiden. Het heeft een heel rechte draad.

Vuren is geklassificeerd 'niet duurzaam ' en gevoelig voor blauwschimmel, vervuring, houtrot en aantasting door insecten, vooral de huisboktor. Het hout laat zich moeilijk impregneren. Voor constructiehout moet het vooraf worden verduurzaamd volgens procedé A2.1.

Vurenhout is gemakkelijk bewerkbaar en verzaagbaar, ook goed verlijmbaar. Het splijt gemakkelijk bij het nagelen of schroeven, daarom zijn schroeven met een langere schroefdraad en grotere diameter aangewezen.

Vurenhout in verschillende kwaliteiten wordt gebruikt voor talloze toepassingen: spanten en structuren (massief, geïndustrialiseerd of gelijmd gelamelleerd); binnenhuisinrichting en timmerwerk, elektriciteitspalen, staken, stutten; plaatmateriaal; papier; masten; meubels; bekistingen, verpakkingen, paletten; gebruiksvoorwerpen; muziekinstrumenten, vliegtuigbouw, bijproducten zoals schors voor verwarming, plaketten voor vervezeling, zaagsel voor kattenbakvulling.

Eurabo heeft een uitgebreid gamma vuren FSC voor constructiehout en buitentoepassingen.

 

Foto's