Naaldhout


Hout wordt meestal in twee hoofdgroepen onderscheiden: loofhout en naaldhout. Loofhout wordt ook wel hardhout genoemd, en naaldhout zachthout. Naaldhout is hout dat afkomstig is van naaldbomen (Coniferae). Naaldhout bevat vaak hars.

Gemiddeld is naaldhout aanmerkelijk zachter dan het gemiddelde loofhout. Het is dan ook in het algemeen makkelijk te zagen of te bewerken, bijvoorbeeld voor houtsnijwerk.

Hardheid en duurzaamheid zijn twee geheel verschillende eigenschappen. Sommige naaldhoutsoorten zijn zeer duurzaam. Bij ons levert bijvoorbeeld de lariks behoorlijk duurzaam hout. Het wordt onder andere gebruikt voor omheiningen, als bouwhout zowel binnen als buiten, en voor scheepsrompen. 

De hier meest gebruikte soorten naaldhout zijn vurenhout afkomstig van de fijnspar (Picea abies) en grenenhout afkomstig van de grove den (Pinus sylvestris).

Andere veel gebruikte soorten: dennenhout van de zilverspar (Abies), lariks of lorken (Larix decidua en spp), oregon/douglas (Pseudotsuga menziesii), Western Red Cedar of WRC van de reuzenlevensboom (Thuia plicata), parana pine, pin des landes, pitch pine, southern yellow pine.

Foto's