Iroko-Kambala


Iroko of Kambala zijn de commerciële namen voor twee botanische soorten: Chlorophora regia A. Chev. uit het West-Afrikaanse regenwoud, en Chlorophora excelsa (Welw.) benth. en Hock f. uit Senegal tot Mozambique. Het kernhout is goudbruin en verdonkert aan de lucht tot donkerbruin, het spinthout  is geelwit. Het hout vertoont een typische lichtgekleurde streep- of zigzagtekening.

Het kernhout is geklassificeerd 'duurzaam tot zeer duurzaam' (natuurlijke duurzaamheidsklasse I-II). Het spinthout is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V). Iroko is ook heel goed bestand tegen zuren en basen.

Iroko is goed bewerkbaar, zowel machinaal als met de hand. Bij de machinale bewerking komt fijn zaagsel en schuurstof vrij, dat allergische reacties kan veroorzaken en een goede afzuiging vereist. 

Iroko voor buitentoepassingen zoals gevelbekleding of terrassen blijft vaak onbehandeld. Het vergrijst dan en krijgt een natuurlijk effect. Iroko bevat van nature een antioxidant, die de droging van afwerkingsproducten op solventbasis kan vertragen of verhinderen. Contact met beton wordt best vermeden. Voor een mooi glad oppervlak is een poriënvuller vooraf aangewezen.

Nagelen en schroeven gaat gemakkelijk. Contact met ijzer veroorzaakt corrosie, daarom is het aangewezen om roestvrij bevestigingsmateriaal zoals inox te gebruiken.

Iroko is geschikt voor talloze buitentoepassingen: buitenschrijnwerk, buitenconstructies, gevelbekleding, terrassen, tuinmeubelen. Het hout is ook geschikt voor divers binnenschrijnwerk zoals parket en trappen, en meubelonderdelen.

Foto's