Glulam


Glulam is de samentrekking van glued laminated timber en dus synoniem voor gelijmd gelamelleerd hout (in Nederland meestal 'gelijmd gelamineerd') een houtproduct dat door verlijming wordt samengesteld. Daarbij ligt de draad van het hout in alle verlijmde delen gelijkgericht, te vergelijken dus met een natuurlijk massief stuk hout. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld multiplex of CLT (cross laminated timber) waar de draad 90° gedraaid is ten opzichte van de boven- en onderliggende lagen.

De techniek werd vanaf 1850 ontwikkeld in verschillende landen (eerste patent 1872 Weimar), en is vooral interessant voor draagconstructies omwille van zijn grote mechanische weerstand. Omdat het mogelijk is de afzonderlijke lamellen voor het verlijmen te buigen, kan gelamelleerd hout tot een drager van bijna elke gewenste vorm gemaakt worden, en in vrij grote afmetingen.

De sterkste verbinding wordt momenteel verkregen (en algemeen toegepast) door de gelijmde 'vingerlas': twee in elkaar passende freesfiguren in de vorm van een rij vingers.

Een goede beschrijving: zie KOMO certificering onderaan (Bestanden).

Voor het aanbod glulam binnen het Eurabo gamma, klik hier

Foto's

Bestanden

KOMO_gelijmd_gelamineerd_hout.pdf
408 KB • application/pdf

Gerelateerde producten