Accoya


Accoya® is de handelsnaam voor hout dat via acetyleren is verduurzaamd. Acetylatie is een modificatieproces waarbij hout behandeld wordt met azijn in een hoge concentratie. Hierdoor krijgt het hout kenmerken die lijken op die van (tropisch) hardhout. Het aldus behandeld naaldhout neemt na droging nog moeilijk water op.

Hoewel het principe al uit de jaren 1920 stamt, werden pas in de jaren 1990 proeven genomen met Accoya waarna het Britse Accsys Technologies een eerste commerciële Accoya-fabriek vestigde in Nederland.

Bronhout voor Accoya is de snelgroeiende Pinus Radiata of Monterey-den (afkomst uit de Montereybaai in Californië). De Monterey-den is een snelle groeier die intussen op grote schaal is aangeplant in Spanje, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. De hoogte van een volwassen boom bedraagt ongeveer 30 m (zie foto onderaan).

Accoya bezit de (hoogste) duurzaamheidklasse 1, is zeer vormstabiel, niet vatbaar voor houtaantastende insecten en schimmels en gegarandeerd bestand tegen verrotten, is zelf niet giftig en wordt niet behandeld met bestrijdingsmiddelen, heeft een verbeterde warmte-isolatie en een laag gewicht in vergelijking met de sterkte, is goed verwerkbaar en goed te verlijmen, komt uit duurzaam bosbeheer en is 100% recycleerbaar. Accoya zou bovengronds 50 jaar meegaan, ondergronds en in contact met water 25 jaar.

Voor specifieke dragende toepassingen zoals balken wordt Accoya gelamelleerd-verlijmd volgens de glulam-techniek (foto brug onderaan).

Uit een samenwerkingsverband tussen Medite Europe en Accsys Technologies ontstond de Medite Tricoya, een extreem duurzaam MDF. De eigenschappen van de Accoya zijn immers gerepliceerd in de houtvezels die worden gebruikt om Medite Tricoya te produceren.

Foto's

Gerelateerde producten