Purperhart


Purperhart of Purpleheart is de commerciële naam voor de botanische soort Peltogyne spp., Peltogyne venosa (M. Vahl) Benth, Peltogyne confertiflora (Hayne) Benth, Peltogyne paniculata Benth. Deze houtsoort komt uit de tropische bossen van Zuid- en Midden-Amerika. België voert uitsluitend de topkwaliteit FAS (First and Second) in, bijna steeds afkomstig van Brazilië. Purperhart heeft een fraaie paarsblauwe kleur.

Het kernhout van purperhart is geklassificeerd 'matig duurzaam tot duurzaam' (natuurlijke duurzaamheidsklasse II-III). Het spinthout is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V).

Purperhart laat zich goed draaien en steken. Is het rechtdradig, dan laat het zich ook mooi glad bewerken. Door zijn hoge volumieke massa is aangepast snijgereedschap wel nodig. De afwerking verloopt goed. Om de paarsblauwe kleur zo goed mogelijk te behouden, wordt het hout best onmiddellijk na de verwerking goed van de lucht afgesloten met een degelijke afwerking. Een behandeling met (citroen)zuur haalt die kleur weer op als ze verminderd is. 

Purperhart is geschikt voor buitentoepassingen, maar vooral gegeerd voor binnendecoratie: parket- en plankenvloeren, traptreden, ramen en deuren (binnen en buiten), wand- en plafondbekledingen, kleine meubelen, terrasplanken. Verder: draai- en snijwerk, lijsten, grepen, knoppen.