Isolerende beglazing


Thermisch isolerende beglazing is doorgaans en hoofdzakelijk samengesteld uit twee of meer (dubbele, drievoudige, viervoudige enz.) dunne glasbladen welke met behulp van een afstandhouder van elkaar zijn gescheiden door een spouw van droge lucht of droog gas.

Het aanbrengen van een lage-emissiviteitscoating in de hoogrendementsbeglazingen (HR-beglazingen) verhindert dat de inwendige warmte ontsnapt naar buiten. Vroege types dubbele beglazingen zonder coating waren gevuld met lucht, de huidige hoogrendementsbeglazingen zijn gevuld met het edelgas argon, wat de isolatieprestaties verhoogt. Drie- of meervoudige beglazingen zijn dikwijls gevuld met het zeldzamer (en duurder) edelgas krypton.

De isolerende performantie van de beglazing  wordt uitgedrukt in de Ug-waarde (W/m²K) of warmtetransmissiecoëfficiënt. Hoe kleiner deze waarde, des te hoger de thermische isolatie van de beglazing en des te lager het energieverbruik van de binnenruimte.

Het gebruik van zogenaamde 'warme' afstandhouders uit roestvrij staal of kunststof i.p.v. de traditionele afstandhouders uit aluminium of gegalvaniseerd staal vermindert sterk het warmteverlies aan de rand van de beglazing. De betere prestatie heeft geen invloed op de Ug-waarde van de beglazing (warmteverlies in het centrale deel van de beglazing), maar verbetert wel de warmtetransmissiecoëfficiënt Uw van het volledige raam (warmteverliezen van het geheel beglazing + afstandhouder + raamkozijn). Voorbeeld zijn de TGI®-Spacers in de dakramen van Fakro.

Andere belangrijke criteria bij de beoordeling en de keuze van het type thermisch isolerende beglazing:

Akoestisch isolerende beglazing steunt op dezelfde techniek van twee- of meervoudige beglazing, en combineert meestal de verhoogde geluidswering met thermische isolatie. De geluidsvermindering wordt echter vooral bepaald door het verschil in glasdikte van binnen- en buitenblad, de breedte van de spouw, het gebruik van gelaagd glas met specifiek geluidwerende PVB. 

Een geluidswerende of akoestische beglazing verzwakt tot viermaal de geluidshinder t.o.v. een klassieke dubbele beglazing. De geluidsvermindering (geluidsverzwakkingsindex Rw) kan tot 45 dB bedragen.

Foto's