Zichtkwaliteit hout


Voor houten panelen en massief hout bestaat (nog) geen officiële normering van zichtkwaliteiten. Een veel gebruikte methode is de codering met lettercombinaties, specifiek voor panelen zoals multiplex.

Er is een letteraanduiding voor de zichtzijde en voor de achterzijde. Het gaat hier over de kwaliteit van het dekfineer, de kwaliteit van bijvoorbeeld de verlijming wordt anders aangeduid.
B/BB is een voorbeeld van een veel voorkomende kwaliteit, die gebruikt kan worden voor decoratieve toepassingen. Hierin betekent de eerste letter (in dit geval B) de kwaliteit van de zichtzijde en de tweede letter (in dit geval BB) de kwaliteit van de achterzijde.

A : A-kwaliteitfineren zijn uitgesorteerd en foutvrij.
Verkleuringen, wormgaatjes en reparaties zijn niet toegestaan. Er zijn geen zichtbare naden. A-kwaliteit is de mooiste en duurste kwaliteit fineer en wordt vaak gebruikt voor decoratieve toepassingen.

B : kleine onzuiverheden en reparaties zijn toegestaan.
Bij B-kwaliteit fineren kunnen kleine onzuiverheden hebben. Ook lichte verkleuringen en kleine reparaties zijn toegestaan. Kleine kleurnuances toegestaan. Kwasten en spinthout kunnen aanwezig zijn.

BB : reparaties door middel van proppen zijn toegestaan.
Bij BB-kwaliteit fineren zijn proppen toegestaan. Dat zijn kleine uitsneden uit het fineer die vervangen zijn door een foutloos stukje fineer. Proppen is dus een manier om gebreken te repareren. Ook zijn kleine scheurtjes in het fineer (met name bij de randen) toegestaan.

S : onzuiverheden, reparaties en kleurverschillen zijn toegestaan.
Deze kwaliteitsnorm valt tussen B/BB en C+ in. Er kunnen reparaties, kleurverschillen en onzuiverheden voorkomen in deze panelen.

C+ of CP : gebreken zijn geplamuurd, en uitgevallen kwasten (knoesten) zijn toegestaan.
C+ of CP-kwaliteit geeft aan dat er meer gebreken in het fineer zijn toegestaan. Vaak zijn deze dicht geplamuurd met een vulmiddel, in plaats van gepropt. Scheurtjes zijn toegestaan en ook kleine uitgevallen kwasten (knoesten) zijn toegestaan. Deze zichtkwaliteit wordt vaak gebruikt voor het beplakken met een HPL laag (hogedruklaminaat).

C- of CC : fouten zijn toegestaan, gebreken worden niet hersteld.
C- of CC-kwaliteit fineren zijn niet meer geschikt voor decoratieve toepassingen vanwege de toegestane gebreken. Constructief is dit nog steeds een goede plaat en deze wordt daarom vaak gebruikt als constructieplaat of verpakkingsmateriaal.