Esdoorn Amerikaans


Het geslacht van de esdoorn (Acer) telt een zestigtal soorten die voorkomen boven de evenaar. Slechts een beperkt aantal esdoornsoorten wordt groot genoeg om daadwerkelijk bruikbaar hout te leveren.
Dertien soorten en variëteiten daarvan groeien in Noord-Amerika. Amerikaanse esdoorn moet overigens niet worden verward met Europees esdoornhout (of met plataan). Van de twee groepen Amerikaanse esdoorn, soft maple en hard maple, is deze laatste het meest frekwent: de suiker-esdoorn (Acer saccharum, zie foto). Een bekende toepassing is de vloer in bowlingbanen.
Amerikaans esdoornhout is fraai en blank. De kleur hangt af van de plaats van herkomst en varieert van crème tot lichtoker – met een heel mooie glans. Gemiddeld vijf procent van de stammen heeft groeiafwijkingen. Dat levert een bijzondere en verrassende tekening op in fineerhout. Prachtig voor wandpanelen, kasten, tafels of inlegwerk.

Het kernhout (en spinthout) is geklassificeerd 'niet duurzaam' (natuurlijke duurzaamheidsklasse V). Amerikaans esdoornhout bevat heel weinig inhoudstoffen en is daardoor goed bestand tegen chemische stoffen. 

Amerikaans esdoornhout is redelijk goed bewerkbaar; zagen, boren, tappen van gaten en draaien gaan vlot. De afwerking van Amerikaans esdoornhout is gemakkelijk, een poriënvuller is aangewezen. Contact met koper, ijzer en messing kan maple doen verkleuren bij hoog houtvochtgehalte (+16%), daardoor is het aangewezen om in vochtige ruimtes roestvrij staal of aluminium te gebruiken voor de bevestiging. 

De Amerikaanse esdoorn kent talloze toepassingen, maar is vooral geliefd voor binnenschrijnwerk als parket, trappen en deuren, en meubelen. Hard maple wordt vaak gebruikt als imitatiekersenhout.

Foto's