Merbau


Merbau (Intsia spp.) is de verzamelnaam voor het hout van twee botanische soorten uit Zuidoost-Azië: Intsia bijuga uit de kustgebieden, en Intsia palembanica uit het binnenland. Het kernhout is geel-, oranje-, rood- of grijsbruin met veel variatie en meestal een fraaie glans. Blootgesteld aan de lucht verdonkert het. Het spinthout is bleekgeel. Merbau gelijkt sterk op het hout van het Afrikaanse Afzelia.

Het kernhout is geklassificeerd 'duurzaam tot zeer duurzaam' (natuurlijke duurzaamheidsklasse I-II).

Merbau is gemakkelijk bewerkbaar met moderne machines, moeilijker met de hand. Het heeft een homogene en vaste structuur, wat precisiewerk mogelijk maakt. Om te voorkomen dat het hout splijt bij het nagelen of schroeven, wordt er best voorgeboord. 

Merbau bevat kleurstoffen die oplossen in water. Voor buitentoepassingen is het dan ook belangrijk het hout goed af te werken. Anders komen die inhoudstoffen vrij en doen ze het hout ‘bloeden’. In Maleisië staat Merbau daarom bekend als ‘duivelshout’. 

Het hout is geschikt zowel voor buitenschrijnwerk zoals ramen en deuren, gevelbekleding, als voor binnen: (intensief belopen) parket, plankenvloeren, trappen, industriële vloeren.

 

Foto's