Oregon Pine / Europese douglas


Oregon Pine of Europese douglas zijn de commerciële namen voor de botanische soort Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco. De Namenlijst der voornaamste in België gebruikte houtsoorten maakt een onderscheid tussen de uit Noord-Amerika ingevoerde Oregon pine en de Europese douglas, het gaat evenwel over eenzelfde botanische soort. Ondanks de naam 'douglasspar' is er weinig verwantschap met de echte sparren (Picea), de boom behoort tot de dennenfamilie (Pinaceae). 

Het groeigebied van Oregon pine ligt verspreid over Noord-Amerika, van de Europese douglassparren groeit vandaag driekwart in Frankrijk en Duitsland. De Europese douglas heeft een groot aanpassingsvermogen en is de belangrijkste houtsoort voor herbebossingen.

Het kernhout is zalmkleurig tot roodachtig bruin, en verkleurt in roodtinten onder invloed van het licht. Het spinthout is roomkleurig wit tot geel. 

Oregon pine is een matig zware houtsoort. Toch is het één van de hardste naaldhoutsoorten, met een goede buigweerstand.

Het kernhout is gklassificeerd 'matig duurzaam' (natuurlijke duurzaamheidsklasse III) en is gevoelig voor aantasting door termieten. Het spinthout is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V). Het hout is goed bestand tegen zwakke zuren (zoals azijnzuur) en alkalische stoffen. Oregon pine voor buitenschrijnwerk vereist in principe geen verduurzamingsbehandeling. Een behandeling volgens procedé C1 voorkomt verblauwing. Voor timmerwerk is een preventieve verduurzaming nodig volgens procedé A2.1.

Hout met fijne groeiringen is gemakkelijk bewerkbaar. Oregon pine is goed verlijmbaar met alle gangbare lijmtypes. Vooral voor gelijmde gelamelleerde toepassingen is Oregon pine uiterst geschikt. Wilt u het hout bevestigen? Boor het dan voor of gebruik een schietpistool, want het splijt gemakkelijk, vooral als u het met de hand wilt nagelen. Komt het hout in contact met metaal? Dan dreigt corrosie en verkleuring, zeker als het vochtgehalte meer dan 18 à 20% bedraagt. Bevestig het dan met roestvrij staal. 

Oregon pine is een van de meest polyvalente houtsoorten op de Belgische markt. Het kent talloze toepassingen voor binnen: traptreden, parket, plankenvloeren, meubelen, plafonds, schroten; ook voor dragende structuren, gevelbekleding, balustrades, dakoversteken, snijfineer; buitenschrijnwerk zoals ramen en deuren.

 

 

Foto's