Grenen


Grenen is de commerciële naam voor Pinus sylvestris. Grove pijn is de juiste Nederlandse naam, al wordt ook vaak grove den gebruikt. De meeste Pinus-soorten komen uit het noordelijke halfrond.

Het kernhout is licht tot roodbruin-geel. Het spinthout is wit tot geelachtig wit. Allebei worden ze donkerder na blootstelling aan licht. Het kernhout is geklassificeerd 'matig tot weinig duurzaam' (natuurlijke duurzaamheidsklasse III-IV), het spint is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V). Grenen is één van de meest toegepaste houtsoorten, geschikt voor binnen en buiten (mits verduurzaming).

Grenen is prima te boren, frezen, schuren, spijkeren, schroeven en te lijmen. Het hars hecht zich soms aan de schaafmessen: af en toe ontvetten is de boodschap. Het kernhout is moeilijk te verduurzamen, maar het spinthout net gemakkelijk. Na hittebehandeling is grenen perfect voor toepassingen in weer en wind.

De toepassingen als massief hout zijn zeer uitgebreid: schrijnwerk, meubels, verpakkingen, lijstwerk, planchetten, panelen, land- en tuinbouw. Ook veel gebruikt als plaatmateriaal (spaanplaat, multiplex, MDF, OSB).

Eurabo biedt ondermeer een uitgebreid gamma grenen FSC aan voor constructie; klik hier voor een overzicht.

 

Foto's