Energie-audit EAP


Een energie-audit geeft antwoord op de vragen waar, hoeveel en op welke manier energie kan worden bespaard. In een energieaudit kan een onderzoek gebeuren naar kosten van water, brandstof, elektriciteit. Kortom, de volledige energiehuishouding van de woning wordt doorgelicht. 

Een energieaudit wordt op vrijwillige basis gevraagd door een eigenaar of (ver)huurder die de energieprestaties van zijn woning wilt verbeteren. De energieaudit (of EAP-procedure) heeft als doelstellingen, ten eerste, een evaluatie of energiediagnose van de woning met toekenning van labels, ten tweede, energieadvies met persoonlijke aanbevelingen en inschatting van haalbare besparingen. Een energie-audit is verder noodzakelijk om van bepaalde premies van het gewest te kunnen genieten.

De auditprocedure EAP moet worden onderscheiden van het energiecertificaat. Dit laatste is een verplichte energie-evaluatie bij een vastgoedtransactie (verkoop of verhuur) en wordt dus in het kader van de reglementering gebruikt. Zie hiervoor ook EPB.