Eik


Het eikenhout is de meest toegepaste loofhoutsoort van bij ons. De eik groeit in het noordelijke halfrond, tussen de 45ste en de 50ste breedtegraad. In België gebruiken we vooral eikenhout uit Europa en Noord-Amerika. De naam ‘eiken’ geldt eigenlijk alleen voor bomen van het geslacht Quercus. Met die naam zonder toevoegingen, bedoelt men hout van de Europese en Amerikaanse eik (Quercus petraea, de wintereik, of Quercus robur, de zomereik). Er moet immers niet verward worden met de honderden overige eikensoorten (Quercus spp.) uit andere werelddelen zoals Tasmanian oak, Chilean oak, Braziliaans eiken of Aziatisch eiken.

In Amerika vinden we twee grote groepen: wit Amerikaans eiken en rood Amerikaans eiken. Europees eiken lijkt het meest op wit Amerikaans eiken. Het kernhout van wit eiken is licht- tot goudbruin. Rood eiken is lichtbruin tot rozebruin. Bij allebei steekt het kernhout fel af tegen het bleke spint. 

Amerikaans rood eiken is geklassificeerd 'weinig duurzaam' (natuurlijke duurzaamheidsklasse IV). Amerikaans wit en Europees eiken zijn geklassificeerd 'matig duurzaam tot duurzaam' (natuurlijke duurzaamheidsklasse II/III). De benaming ‘eerste keus’ voor gezaagd hout houdt geen wettelijke bepaling in. Een kwaliteitsaanduiding slaat in principe op het aantal visuele gebreken en hun grootte, niet op de zaagwijze. Welke kwaliteit u nodig hebt, hangt af van de toepassing. Voor de uitzichtkwaliteit van Europees eiken, hebben we een Belgische norm. Amerikaans eiken heeft meestal zijn eigen kwaliteitsnormen.

Eiken is zowel machinaal als met de hand goed te bewerken. Het laat zich goed lijmen, beitsen en lakken. Amerikaans eiken bevat minder looizuur dan de Europese variant. Eiken heeft de neiging te splijten: voorboren voor schroeven en spijkeren is de boodschap. Het looizuur in eiken doet het hout blauwzwart verkleuren rond ijzerhoudend materiaal en lichtbruin rond koper of messing. Gebruik dus roestvaste bevestigingsmiddelen.

Voor snijfineer en parket is eiken heel geschikt. Verder ook voor: binnendeuren; meubels; binnenbetimmering; plint- en lijstwerk; trappen binnen; buitendeuren(*); buitenschrijnwerk(*); gevelbekleding(*); bouwhout (vloeren, balklagen en gordingen); waterbouwkundige werken(*).
(*) Amerikaans rood eiken is niet geschikt voor deze toepassingen.

Voor eik in het Eurabo-gamma, zie parket Berg&Berg, plinten en afwerk- en meubelplaat.

Foto's