Essehout


Essen is de commerciële naam voor de botanische soort Fraxinus excelsior L. Het is de grootste boom van het geslacht Fraxinus in Europa, en ook de belangrijkste ervan voor de houtproductie. Deze loofboom groeit in het gematigd landklimaat van het noordelijk halfrond, voornamelijk Europa en Noord-Amerika. 

Essen is lichtgekleurd, na droging kan het geler of bruiner worden. Hoe dikker de stam en hoe ouder de boom, hoe vaker het hart donkerbruin tot zwart is. In een tussenfase is die verkleuring soms heel gegeerd, voor houtwerk of snijfineer. Het hout ziet er dan sterk geaderd uit, met een donkergroene schijn (zogenaamd olijfessen). 

Essen is geklassificeerd 'niet duurzaam' (natuurlijke duurzaamheidsklasse V).

Essehout is hard, soepel, heel elastisch en veerkrachtig. Het laat zich gemakkelijk verzagen. Door zijn flexibiliteit is het een van de beste houtsoorten voor buigwerk. Boor het hout voor als het hard is en u het moet vernagelen of vijzen. Het hout laat zich goed afschuren. Wat betreft afwerking, is essen goed te beitsen, en een geschikte ondergrond voor vernissen. 

Het aantal toepassingen is ruim, en omvat onder meer: ladders, geraamten van lichte bootjes, fineer, meubelen, (wand)betimmering, trappen, parket en binnenschrijnwerk. 

Foto's