Trappen


Houten binnentrappen worden meestal intensief belopen.
Minstens even belangrijk als kleur en tekening bij de houtsoortkeuze, zijn dus de technische houteigenschappen:

Heel wat houtsoorten komen hiervoor in aanmerking. Enkele voorbeelden: afrormosia, afzelia, Amerikaans notenhout, rood en wit Amerikaans eikenhout, Amerikaans esdoornhout, essenhout, beukenhout, bubinga, Europees eikenhout, grenen, iroko, merbau, douglas/Oregon pine, panga-panga, Southern yellow pine, sucupira, wengé. Tussen de opgesomde voorbeelden is het ecologische impact echter beduidend verschillend. 

Een houten trap vraagt niet meer onderhoud dan andere materialen.
Olie geeft het hout een natuurlijk en hedendaags uitzicht, en regelmatig onderhoud met een voedend product houdt de trap in topvorm. Voor het aanbod Eurabo, klik hier.
Vernis maakt het hout mat of geeft het een satijn- of hoogglans. Er zijn meer en meer watergedragen vernissen, die milieuvriendelijker zijn en de natuurlijke houtkleur zichtbaar houden. Een geverniste trap dweilt u het best met zuiver water en een scheutje polish. 
Daarnaast is er een ruim aanbod van kant-en-klare houten trappen, die geen extra afwerking nodig hebben. Zie bijvoorbeeld de zoldertrappen Fakro uit het aanbod Eurabo.

Hout voor buitentrappen en/of balustrades moet aan nog hogere eisen voldoen qua duurzaamheid, mechanische weerstand, vochtbestendigheid en dimensionale stabiliteit.
Ook hier is het belangrijk om houtsoorten te kiezen die weinig of niet werken. Anders dreigen de verbindingen te vervormen of te barsten.
Hardere houtsoorten zoals afrormosia, ipé, iroko, merbau, Afrikaanse padoek, afzelia, wengé, zijn geschikt voor buitentoepassingen. Grenen en Noords grenen zijn eveneens bruikbaar na een verduurzaming A3.