Wengé


Wengé is de commerciële naam voor de botanische soort Millettia laurentii De Wild en komt uit Midden- en West-Afrika: Congo, Gabon en Congo-Brazzaville. Het is een duurzame en stabiele houtsoort. Het hout is melkchocoladekleurig met fijne adertjes, afkomstig uit het optimale groeigebied heeft het een violette schijn. Wordt soms verward met panga-panga.

Het kernhout is geklassificeerd 'duurzaam' (natuurlijke duurzaamheidsklasse II). 

Wengéhout is gemakkelijk bewerkbaar, zowel met de hand als machinaal. Het stof dat daarbij vrijkomt irriteert, en vereist dus een goede afzuiging. Voorboren is aangewezen. Wengéhout bevat donkere inhoudstoffen die in water oplossen en kringen op het substraat kunnen achterlaten. Het hout verbleekt snel onder invloed van licht. Voor buitentoepassingen wordt best een poriënvuller gebruikt vóór de afwerking. Een extra pigment zal de levensduur verlengen. Voor binnenafwerking: een vernis met UV-filter zal de verbleking vertragen.

Wengé is gegeerd voor binnenhuistoepassingen zoals parket en meubels. Andere toepassingen: draai- en inlegwerk, fineer, divers buitengebruik.

 

Foto's