Padoek


Afrikaans padoek is de commerciële naam voor de botanische soort Pterocarpus soyauxii Taub. De boom komt voor in Midden- en West-Afrika. Het Afrikaans hout is in Europa de meest bekende en gebruikte padoek-soort, maar er bestaan ook andere soorten (Andaman en Indisch padoek). Het kernhout van Afrikaans padoek is fraai koraalrood tot paarsbruin. Het spinthout heeft een crèmekleur.

Het kernhout van Afrikaans padoek is geklassificeerd 'zeer duurzaam' (natuurlijke duurzaamheidsklasse I), het spint 'niet duurzaam' (natuurlijke duurzaamheidsklasse V). Padoek is uitzonderlijk stabiel hout.

Afrikaans padoek is gemakkelijk bewerkbaar zowel machinaal als met de hand. Grotere afmetingen zijn wel splijtbaar. Het houtstof werkt irriterend en vereist dus goede stofafzuiging. Best ook voorboren. Afwerkingsprodukten worden meestal prima opgenomen, enkel producten op basis van alkydharsen geven soms plaatselijk problemen. Afrikaans padoek verkleurt door licht, dus de oppervlakteafwerking moet snel gaan.

Het hout is heel geschikt voor hoogwaardige toepassingen zoals buitenschrijnwerk. De toepassingen zijn ruim: gevelbekledingen, tuinmeubels, terrassen, binnenschrijnwerk, meubelen, lijsten, vloeren, fineer, houten sculpturen, draaiwerk, muziekinstrumenten (orgels, piano’s …, zeer zuivere metallische resonantie).

 

Foto's