Spaanplaat


Spaanplaat wordt gemaakt uit zaagsel, kleine stukjes (spaanders) hout en een bindmiddel, meestal een kunsthars. Deze houtspaanders komen niet alleen van bomen, maar ook worden er soms kleine stukjes gebruikt van houtachtige planten zoals vlas, rijststro en rietsuikerstro.
Deze spaanders worden gemengd met de kunstharslijm en gelijkmatig op een vlakke ondergrond verdeeld. Dan worden ze onder invloed van warmte tot een plaat geperst, meestal in drie tot vijf lagen. De platen hebben een massadichtheid van ong. 650 kg/m³.
De spaanders zijn van een bepaalde minimum en maximum grootte: andere typen plaat gebruiken kleinere of grotere spaanders. Zo wordt Oriented Strand Board (OSB) gemaakt van veel grovere spanen en MDF van veel fijner materiaal.

De platen kunnen op verschillende manieren afgewerkt zijn, bijvoorbeeld gemelamineerd (opgeperste geïmpregneerde papierlaag ter decoratie), of gefineerdVochtwerende spaanplaat is meestal ter herkenning groen ingekleurd, brandvertragende meestal rood.

Spaanplaat heeft de neiging tot splinteren. In het algemeen zijn er grote kwaliteitsverschillen. Onder invloed van een belasting kan spaanplaat makkelijk blijvend vervormen (zgn. kruip).

In verband met hun gehalte aan formaldehyde (ondermeer kankerverwekkend) moeten in België alle bouwplaten behoren tot de laagste E-klasse E1 (Europese EN 120 norm): de vrije formaldehyde mag niet meer zijn dan 8 mg/100 gram droge stof. Klasse E2-platen mogen enkel nog gebruikt worden voor meubels.
 

Foto's