Hennepisolatie


Hennepisolatie onder de commerciële productnaam Steico canaflex was een halfstijf isolatiemateriaal op basis van natuurlijke hennepvezels afkomstig van de hennepplant (Cannabis sativa).

Kenmerkend voor de hennepplant, een éénjarige plantensoort uit de hennepfamilie (Cannabaceae), zijn een snelle groei (1 à 4m hoog afhankelijk van hoogte, klimaat en bodem) en het tweehuizig karakter, d.w.z. mannelijke en vrouwelijke bloemen komen nooit samen op één plant voor. De bladeren zijn lang gesteeld met vijf tot negentallig lancetvormige slippen en zijn grof gezaagd.

Het gebruik van de plant is veelzijdig: de bastvezels zijn bijzonder sterk en lang en ideaal voor de productie van touw, textiel en recenter ook isolatiemateriaal. Het zaad (ook wel kempzaad genoemd) wordt geteeld als voedsel voor dier en mens. Uit het zaad kan hennepolie worden geperst. De houtachtige delen van de stengel (ook wel scheven genoemd) worden gebruikt als strooisel in stallen of als bio-brandstof. Een andere nuttige toepassing vinden ze in de productie van kalk-hennepisolatieblokken of natuurlijk hennepbeton. Verder wordt de hennepplant ook veel in verband gebracht met de productie van de cannabis-drug, en kent ze medicinale toepassingen van de actieve inhoudstoffen.

In het productgamma van STEICO AG was Steico canaflex een semi-flexibile hennepwol-isolatie op basis van de hennepvezels. Ze beschikte dus over de positieve eigenschappen van bio-ecologische isolatiematerialen:

Sinds 2014 is er geen actieve productie van Steico canaflex meer, maar met de Steico flex FSC houtwolisolatie biedt Steico een technisch nog beter en duurzaam product aan. Hieronder een technische productvergelijking:

     Steico flex FSC Steico canaflex
warmtegeleidingscoëfficient (lambda-declared) (W/m.K) 0,038 0,043
warmteopslagcapaciteit (J/kg.K) 2100 1700
massadichtheid (kg/m³) 50 40

Bouwfysisch heeft Steico flex FSC enkele belangrijke voordelen ten opzichte van hennepisolatie: de hogere massadensiteit en warmteopslagcapaciteit garanderen een betere bescherming warmtedoorslag en zomerse hitte. De betere lambda-waarde verzekert een uitstekende thermische isolatie in winter en zomer. Beide producten hebben een vergelijkbare vezelstructuur naar verwerking, structuur en plaatsing is er geen verschil. Beide materialen zijn ook akoestisch uitstekend dempende materialen. Steico flex is steeds FSC-gelabeld en bovendien Natureplus-gecertificeerd. Beide labels garanderen een milieuverantwoorde productie van bouwisolatie, bovendien is er voor Steico flex geen landbouwareaal nodig om isolatiematerialen te produceren. Het hout is vnl. afkomstig van dunningen van FSC-gecertificeerde bosbestanden en zaagresten van zagerijen.

Steico flex FSC is vlot leverbaar uit uitgebreide en permanente voorraad in diverse maten.

Voor bouwen/renoveren met hennepblokken, zie ons gamma IsoHemp .

 

 

Foto's

Gerelateerde producten

Gerelateerde termen