Platoniseren


Platoniseren is een uniek en gepatenteerd veredelingsproces waarbij het hout in vijf stappen wordt voorgedroogdvochtig verhit (thermolyse), gedroogd, droog verhit (curing) en ten slotte geconditioneerd op vochtgehalte.
De term is afgeleid van PLATO, Providing Lasting Advanced Timber Option. De techniek is geïnitieerd en wordt sinds meer dan 20 jaar toegepast door Platowood BV uit Nederland.

Meer algemeen is de thermolyse een natte verhitting (met verzadigde stoom) van hout onder een verhoogde druk. Vervolgens wordt het hout gedurende circa 5-21 dagen teruggedroogd tot ongeveer 8 % houtvochtgehalte. De tijdsduur van het droogproces wordt hoofdzakelijk bepaald door de houtsoort en de betreffende kopmaat. Tijdens de curing (het bakken) wordt het hout nogmaals verhit, onder droge en atmosferische omstandigheden, dit gedurende ca. 12-16 uur. Na curing is het hout nagenoeg kurkdroog en wordt het in één van de droogkamers gedurende 3 dagen geconditioneerd tot een hoger vochtgehalte (3-5%), zodat het gereed is voor verwerking.

Het procedé van platonisering leidt tot een sterk verbeterde duurzaamheid. Daarnaast wordt ook de dimensiestabiliteit sterk verbeterd, waardoor het hout minder kan krimpen en/of zwellen. Het platoniseren is bovendien een volkomen milieuvriendelijk proces, waarbij slechts gebruik wordt gemaakt van water en energie. Aangezien er op geen enkele wijze (toxische) chemicaliën aan het hout worden toegevoegd, is de milieubelasting dan ook zeer gering te noemen. Platowood maakt uitsluitend gebruik van FSC- en PEFC-hout.

Bovengenoemde eigenschappen maken geplatoniseerd hout uitermate geschikt voor onbehandeld buitengebruik zoals gevelbekleding.

Klik hier voor een overzicht van onze Platowood-producten.