Afzelia


Afzelia is een houtsoort uit tropisch Afrika. Er zijn meerdere handelsgroepen waarvan doussié (afzelia bipindensis Harms) doorgaat als de beste. Het hout is afkomstig van vijf verschillende botanische soorten afzelia. Het kernhout vertoont soms grote kleurschakeringen binnen één stam: van lichtoker tot bruinrood. Het spinthout is witgelig. 

Het kernhout is geklassifieerd 'zeer duurzaam' (natuurlijke duurzaamheidsklasse I).

Het meeste afzeliahout is gemakkelijk te bewerken. Toch zorgt dat voor veel stof, wat vraagt om een goede afzuiging.

Onbehandeld afzeliahout vergrijst door uv-straling. Regenwater spoelt ook een deel van de inhoudsstoffen uit. Dat ‘bloeden’ kan hardnekkige vlekken opleveren op stenen onderdorpels of metselwerk (te verwijderen met een pasta van warm bleekwater en ijzerzoutvrij krijt). Afzelia voor buitenschrijnwerk vereist dus een voorbehandeling. Komt afzelia in contact met beton, dan wordt best een alkalibestendige verf aangebracht. Komt afzelia in contact met ijzer, dan worden voor de bevestiging best roestvrije materialen zoals inox gebruikt.

Het toepassingsgebied van afzelia is ruim. Enkele voorbeelden: allerhande binnen- en buitenschrijnwerk, vloeren en parket, gevelbekleding, terrassen, wanden en plafonds, bouwconstructies, traptreden, tuinmeubelen, fineer. 

 

Foto's