Hoe circulair bouwen met hout de toekomst duurzaam vormgeeft

Hout is het circulaire bouwmateriaal bij uitstek en bovendien veelzijdig inzetbaar. Om te beginnen is hout een hernieuwbare grondstof die bijna onbeperkt voorhanden is en koolstof blijft vasthouden gedurende haar volledige gebruiksfase. Houtbouw is met zijn demonteerbare verbindingen bovendien uitermate geschikt voor een circulair ontwerp en maakt flexibele aanpassingen in de toekomst mogelijk. 

 


Circulair bouwen met hout is alvast zeer actueel: het is uitermate milieuvriendelijk en kostenefficiënt. 

Lees verder over de voordelen en inspirerende voorbeeldprojecten, want er valt veel te ontdekken. 

Wat is circulair bouwen met hout? 

Om circulair bouwen met hout écht te waarderen moet je begrijpen dat het niet alleen gaat over bouwen met hout, maar ook over duurzaam en ecologisch verantwoord bouwen. Houtbouw maakt namelijk een volledig circulair economisch model mogelijk. Maar wat betekent dit precies? 

In een circulaire economie worden hulpbronnen zo lang mogelijk in gebruik gehouden en wordt afval geminimaliseerd. Wie circulair met hout bouwt, creëert niet alleen een constructie, maar neemt ook deel aan een cyclus die de milieubelasting vermindert en duurzaamheid bevordert. 

Op het gebied van duurzame architectuur is circulair bouwen met hout de bouwmethode bij uitstek. 

Voordelen van circulair bouwen met hout 

Allereerst zijn de milieuvriendelijke voordelen overtuigend. Hout is een hernieuwbare bron, en het gebruik ervan in de bouw vermindert de ecologische voetafdruk van een bouwproject aanzienlijk. Dat komt omdat bomen tijdens hun groei CO2 uit de atmosfeer opnemen, een proces dat bekendstaat als koolstofopslag. Wel belangrijk is het om altijd te kiezen voor FSC- of PEFC-gecertifieerd hout voor verantwoord bosbeheer.  

Verder is circulair bouwen met hout kostenefficiënt. Hout is vlot verkrijgbaar in diverse soorten en afmetingen en vaak goedkoper dan andere bouwmaterialen. Omdat hout een laag gewicht heeft, kan het vlot bewerkt en vervoerd worden. Daardoor bespaar je op arbeids- en transportkosten. 

Hout heeft ook vele gezondheidsvoordelen. Het is bewezen dat hout: 

  • een gezondere leefomgevingen creëert, 
  • de luchtkwaliteit verbetert door de vochtigheidsniveaus te reguleren,
  • en het risico op luchtwegaandoeningen vermindert.  

Op het vlak van ontwerpflexibiliteit biedt hout dan weer een ongeëvenaarde veelzijdigheid. Het kan worden verzaagd, gevormd en samengevoegd in bijna elk ontwerp. 

Eurabo is een ambassadeur van het eerste uur in het werken met gecertifieerd hout (FSC/PEFC) en draagt op die manier bij aan een duurzame, milieuvriendelijke toekomst. 

Neem gerust contact met ons op! 

Succesverhalen en toepassingen 

Hieronder vind je een aantal verhalen die het efficiënte gebruik van hout in circulair bouwen aantonen. 

HuisMus recupereert hout uit oud schoolgebouw 

Op Facebook zagen we een post van HuisMus verschijnen waarin ze beschrijven hoe ze een schoolgebouw hebben afgebroken en de balken hebben gerecupereerd. 

Ongeveer gelijktijdig stond het team in voor het houtskelet van een verbouwproject in Evergem. Het team gebruikte de recupbalken in de dragende structuur van de wanden, verzorgde de dakbedekking, de isolatie en het binnenschrijnwerk. De kalkhennep-opbouw werd uitgevoerd door de eigenaars zelf. 

“Meteen een voorbeeld van hoe de korte keten-aanpak bij circulair bouwen tot inspirerende realisaties leidt.”

Bouwheren & -dames zijn overtuigd van het optimale binnenklimaat 

Een artikel op Ecobouwers beschrijft de ervaringen van de eigenaren van drie bio-ecologische woningen. Elk van deze woningen toont aan hoe een bio-ecologische aanpak kan leiden tot een comfortabele en duurzame leefomgeving. 

 “We genieten echt van het aangename binnenklimaat en de goede akoestiek.”

Ook Mobble bouwt toekomstgericht met verplaatsbare units 

Mobble is een voorloper in de circulaire economie: hun units kunnen verplaatst en hergebruikt worden en zo hun economische waarde behouden.  

Een Mobble is een comfortabele en gezonde woning die volledig modulair is opgebouwd uit natuurlijke, duurzame en bio-ecologische materialen. 

“De Mobble is verplaatsbaar en aanpasbaar, zodat elke module opnieuw kan ingezet worden in een ander project.” 

Woodular optimaal aanpasbaar door plug & play 

Woodular is een innovatief bouwsysteem ontwikkeld door het houtbouwbedrijf De Noordboom uit Ronse. Het systeem is volledig modulair aanpasbaar via plug-and-play en daardoor toekomstgericht en betaalbaar. 

Het combineert prefab bouwelementen tot modules die onderling koppelbaar zijn. De bouwelementen zijn ook uitwisselbaar en herbruikbaar voor andere toepassingen, waardoor gebouwen eenvoudig aanpasbaar en uitbreidbaar zijn. 

"Het is volledig modulair aanpasbaar, dus toekomstgericht én betaalbaar.” 

Perfecte combinatie van biobased isolatie en strobalen 

Circulair bouwen met hout kan perfect gecombineerd worden met biobased isolatie. We zetten graag ook even de strobalenbouw in de kijker: een 100% natuurlijk en lokaal geproduceerd materiaal met zeer performante isolerende eigenschappen in zowel winter als zomer.  Stro is een restproduct van graangewassen en voldoende beschikbaar in onze regio’s. Stro is gemakkelijk te verwerken wat zelfbouw mogelijk maakt. 

“Het fijne gevoel en het comfort van een zelfgebouwd strobalenhuis is volgens ervaringsdeskundigen onvergelijkbaar.” 

Natuurpuntboerderij in Ename gebouwd met hout uit eigen bos 

Natuurboerderij Bos t’Ename steunt op zeven pijlers voor zijn houten bouwproject, waaronder het bieden van een toekomst voor natuurinclusie op landbouwbedrijven, biodiverse akkers, streekeigen bouwmaterialen, geriefhout, hakhout als brandstof, en levend erfgoed. 

Zo werden populieren uit het bos gerooid en door Eurabo verwerkt tot een kant-en-klaar bouwpakket. Ook leem en stro uit het bos en omliggende akkers werden gebruikt als bouwmateriaal. Als dakisolatie werd Gramitherm grasisolatie gebruikt dat volledig geproduceerd wordt in België. Het doel is om educatieve natuur- en boerderijactiviteiten aan te bieden en om de band tussen natuur, erfgoed en landbouw te versterken. 

“We ontwikkelen de Natuurboerderij Bos t’Ename tot een duurzame, educatieve en inspirerende locatie.” 

Waarom circulair bouwen the way to go is 

Circulair bouwen wint aan populariteit vanwege de duurzaamheidsvoordelen. Door gerecycleerde materialen te gebruiken, afval te minimaliseren en te focussen op hernieuwbare bronnen komt circulair bouwen met hout het milieu en de maatschappij als geheel ten goede. 

1. Circulair bouwen met biobased materialen is de toekomst 

In een artikel op Bouwkroniek pleit architect Piet Kerckhof voor een toekomst in de bouw waarbij wordt overgeschakeld naar biobased materialen. Hout presteert daarbij het best vanwege de intrinsieke circulariteit ervan. Circulair bouwen met hout, onder meer in houtskelet- en CLT-bouw, is volgens hem de enige juiste weg om de klimaatproblematiek aan te pakken. 

In tegenstelling tot traditionele materialen zorgt het oogsten en opnieuw aanplanten van hernieuwbare grondstoffen voor een gegarandeerde circulariteit. In Europa is niet alleen veel hout beschikbaar, er is ook voldoende voorraad in duurzaam beheerde bossen. Deze bossen groeien jaarlijks aan met een bepaald volume. 

 “De cirkel is rond. Bij het oogsten van gewassen of het kappen van bomen worden er nieuwe exemplaren ingezaaid of geplant. Op die manier is er meteen de garantie dat deze grondstoffen over x tijd opnieuw voorradig zullen zijn.”  

2. Decarboniseren : optimale CO2-opslag bij houtbouw 

Dit artikel op houtgeeftzuurstof.be focust op: 

  • het belang van hout bij het leveren van zuurstof en het recyclen van CO2, 
  • de inspiratie die hout kan bieden voor creatieve projecten, 
  • en de voordelen van het gebruik van hout in verschillende toepassingen.

“Een jaarlijkse toename van het houtgebruik in Europa met 4 % zou leiden tot een bijkomende CO2-opslag van maar liefst 150 miljoen ton per jaar.” 

3. Weinig energie-input bij productie en verwerking 

Sidati Houtbouw uit Lier vat mooi de waarde van circulair bouwen met hout samen. Bouwen met hout biedt vele voordelen: het is energiezuinig, snel te bouwen, milieuvriendelijk, architectonisch veelzijdig en duurzaam. Het heeft uitstekende isolerende eigenschappen, bespaart energie en zorgt voor akoestisch comfort. 

Door hernieuwbare bronnen te combineren met een lange levensduur betekent een houten huis een leven lang comfort en veiligheid. 

“Wij zijn al lang overtuigd van de meerwaarde van houtskeletbouw. Hout is van nature het beste materiaal om energiezuinig te bouwen.”

Conclusie? Circulair bouwen met hout is bouwen aan een betere wereld 

Wellicht begrijp je nu beter wat circulair bouwen met hout betekent en ken je de voordelen van bouwen met hout en de vele toepassingsmogelijkheden. Nu is het jouw beurt. 

Door in zee te gaan met Eurabo kun je bijdragen aan een duurzame, milieuvriendelijke toekomst. Je bouwt niet alleen met hout, je bouwt aan een betere wereld. 

Zet nu de eerste stap en neem contact met ons op. Word deel van deze groene revolutie. Laten we onze wereld een betere plek maken, plank per plank. 

Sidati bvba - © Marble Moon