Het Faunahuis in Burreken nu officieel geopend

Het Faunahuis van Natuurpunt Vlaamse Ardennen in Burreken is onlangs geopend en we zijn dankbaar dat we een rol hebben mogen spelen in de realisatie van dit project!


Als leverancier van duurzame bouwmaterialen hebben we samengewerkt met Natuurpunt Vlaamse Ardennen en architect Geert PAUWELS van DIAL Architects. Het doel van deze samenwerking was om een oud huis in Burreken om te vormen tot een ecologische en natuurinclusieve woning die zal fungeren als opleidingscentrum.

Constructie

Onze bijdrage aan het project omvatte het leveren van FSC- en PEFC-gecertificeerd hout voor de constructie, dat indien nodig behandeld werd tegen houtworm en rot (A2 gedrenkt).

Daarnaast werd gekozen voor IsoHemp blokken van 15 cm en een extra 5 cm IsoHemp korrellaag vanwege de uitstekende binnenklimaateigenschappen. Deze keuze stelde de vrijwilligers van Natuurpunt in staat om de bakstenen buitenmuur te behouden.

Isolatie & luchtdichting

Voor het schuine dak werd er STEICOflex houtwol, een natuurlijk/ecologisch materiaal, gebruikt. Voor vloerisolatie van de vleermuizenzolder werden harde houtvezelplaten van Steico gebruikt waardoor een extra dragende constructie overbodig werd.

Naast de isolatie leverden we ook het nodige dampscherm (dampopen) en de benodigde tapes, wat resulteerde in een optimale luchtdichtheid voor een duurzaam binnenklimaat.

Binnenafwerking

Als zichtbare binnenafwerking koos Natuurpunt voor Multiplex Radiata Pine als esthetisch verantwoord alternatief voor OSB-platen.

Daarnaast werden Binderholz en Novatop meubelpanelen gebruikt voor vensterbanken, open-structuurkasten en scheidingswanden. Deze dragen bij aan de duurzame uitstraling van het Faunahuis.

Fermacell, een milieuvriendelijk en recycleerbaar alternatief voor gipsplaten, werd gebruikt voor schuindak- en plafondafwerking.

Ons team is verheugd een rol te spelen in het Faunahuis-project, waarbij we niet alleen bouwmaterialen leveren, maar ook onze passie voor ecologische duurzaamheid delen. Dit project illustreert de kracht van samenwerking tussen leveranciers en natuurbeschermingsorganisaties, waarbij we gezamenlijk streven naar een harmonieuze balans tussen mens en natuur.

 

Foto's

220115_faunahuis_MarbleMoon_04