Tristan en Sabrina bouwen zelf hun huis met kalkhennepblokken

Ecobouwers schreef een artikel over de duurzame woning van onze klanten, Tristan en Sabrina. In het artikel lees je waarom zij kozen voor glasschuimgranulaten, massieve houtskeletbouw, kalkhennepblokken en Steico Flex.


Hieronder enkele fragmenten uit het artikel: Ecotuiniers Tristan en Sabrina bouwen zelf hun huis met kalkhennepblokken: “We hebben twee jaar gepland en geëxperimenteerd”. Het volledige artikel kan u lezen op de website van Ecobouwers

 

Fundering: beton, schelpen, glasschuimgranulaten

...

Uiteindelijk zijn we voor glasschuimgranulaten gegaan: een draagkrachtige isolatielaag van 50 centimeter tot vlak onder het parket. Glasschuimgranulaten bestaan uit 100 procent gerecycleerd glas. Bovendien kunnen ze, wanneer het gebouw ooit terug ontmanteld wordt, gewoon opgeschept worden om te dienen als vloerisolatie voor een volgend huis. Helemaal circulair, dus. Beton hebben we niet volledig kunnen uitbannen, al hebben we het wel tot een minimum beperkt.”

 

Massief houtskelet met zwaluwstaartverbindingen

 

“Bovenop de fundering staat een houten paal-en-balk-woning. Aangezien we de houten roostering van de plafonds op een paar plaatsen binnen zichtbaar hebben gelaten, wilden we geen schroeven of nagels zien. Alles is opgebouwd met onzichtbare zwaluwstaartverbindingen: inkepingen in de houten balken die in elkaar schuiven. Dat is niet standaard, we hebben de hele structuur met alle freesbewerkingen besteld bij Eurabo. De houten structuur werd gewoon ter plaatse geleverd met instructies, waarna we het helemaal zelf ineen gezet hebben. Misschien daarom dat onze woning nog niet klaar is” lacht Tristan. “Het resultaat geeft wel enorm veel voldoening.”

 

Muuropbouw en isolatie: kalkhennepblokken met houtwoldeken

...

Wij hebben dus gewoon kant-en-klare kalkhennepblokken besteld, ook bij Eurabo. Zij gaven advies en dachten mee na wanneer we ergens tegenaan liepen. Hetzelfde materiaal met dezelfde eigenschappen. Het bouwen zelf ging wel ontzettend veel sneller. De prefab blokken kosten meer, maar ik kon ze wel zelf plaatsen, zonder veel hulp.

...

“De kalkhennepblokken isoleren zelf al, maar om de gewenste isolatiegraad te bereiken moesten we dan wel erg dikke muren zetten. Dus kozen we voor een dunner type bouwblok van 20 centimeter dikte, en hebben we verder geïsoleerd met een Steico Flex houtwoldeken van 9 centimeter dikte. Die combinatie moet ons zowel warm houden in de winter als koel in de zomer.”

 

190923_kalkhennep_workshop_MarbleMoon_12