Overzicht energiepremies voor bouw en renovatie in 2017.

Wij zetten de Vlaamse premies even voor u overzichtelijk op een rijtje!


Wie bouwt of verbouwt wordt overspoeld met informatie over premies. Maar op welke premie heb je in Vlaanderen nu juist recht, bij je renovatie of nieuwbouw?

We lijsten voor jullie graag de belangrijkste premies op die in 2017 van kracht zijn. Meer specifieke informatie vind je terug op ons handig premie-overzicht .

Premies van netbeheerders Eandis of Infrax.

Nieuwbouw of herbouw:

Wanneer je de bouwaanvraag indient in 2017, heb je geen recht meer op een premie voor nieuwbouwwoningen met een laag E-peil. Wel krijg je nog korting op onroerende voorheffing.

Als je woning voldoet aan de BEN-eisen (Bijna Energie Neutraal niveau of E30 woning), dan heb je recht op het BEN-logo op je EPB-aangifte. Maar ook hiervoor is de premie afgeschaft.

Bestaande woning

Bij een renovatie krijg je voor verschillende energiebesparende maatregelen een premie van de netbeheerder Eandis of Infrax. Met de nieuwe campagne ‘Ik Benoveer’ wordt de premie voor ‘Beter renoveren’ aangemoedigd.

Wat valt hieronder?

  • Dak- of zoldervloerisolatie
  • Muurisolatie: (buitenmuurisolatie / na-isolatie van spouwmuren / binnenisolatie): zie ook ons nieuwsbericht over binnenisolatie
  • Vloerisolatie.

Daarnaast is er ook nog een totale renovatiebonus voor bestaande woningen. De bonus geldt voor renovaties die na 1 januari 2017, binnen een periode van 5 jaar, 3 van de 7 energiebesparende maatregelen inhouden: dak-of zoldervloerisolatie, muurisolatie, vloer- of kelderplafondisolatie, nieuw geplaatste beglazing, ventilatie, zonneboiler of warmtepomp.

Premies van de Vlaamse Overheid

Vlaamse renovatiepremie
Voor renovatie van een minstens 30 jaar oud gebouw, of van een gebouw dat omgevormd wordt tot woning. De werken zijn verdeeld in 4 categorieën: structurele elementen, dak, buitenschijnwerk en technische installaties.

Verbeterings- en aanpassingspremie
Premie voor renovatie van een woning die minstens 25 jaar oud is, voor mensen met laag inkomen.

Belastingvermindering voor dakisolatie
Vanaf 1 januari 2017 is de belastingvermindering voor energiebesparing met dakisolatie weggevallen. Maar voorlopig is er wel nog een overgangsmaatregel; hierdoor blijft een belastingvermindering mogelijk als u voldoet aan 4 voorwaarden.

broedende_kip

Gerelateerde producten