Technisch ontwerp en montageplannen (houtbouw)

Hoe gaan we tewerk? Welke fases doorlopen we met de klant?


1. Deel uw project met ons

Kreeg u een prijsvraag voor een houtskeletbouw? Bent u op zoek naar mooie oplossingen voor een zichtbare roostering? Moet u een ingewikkelde houten constructie ineenwerken? Deel uw project dan met ons!

Op basis van de door u aangeleverde informatie bieden we oplossingen die rekening houden met onze uitgebreide technische zaag- en freesmogelijkheden, en met de technische eigenschappen van onze materialen.

Maar we kijken ook verder: al vanaf het begin houden we bij ons constructieadvies rekening met de consequenties op vlak van isolatiegraad, luchtdichting, ecologische impact, gezonde leefomgeving en efficiënte werkwijze.

Van harte welkom in Gent of Ronse! Neem vooraf best een afspraak met één van onze medewerkers.

2. Schets voor offerte

Op basis van deze informatie maken we een offerte op. Om een juiste inschatting te maken van het benodigde materiaal, het zaagwerk en de daarbij horende bewerkingen vragen we u om de plannen in één van de volgende vormen aan ons te bezorgen:

 • Cambium software: BVX2; Btl (Bootable)
 • klant levert .SEM
 • klant levert geometrie via IFC
 • 2D plannen in .DWG.

Idealiter bezorgt u ons de stabiliteitsstudie met de juiste sectie van balken zodat we meteen een correcte offerte kunnen opmaken. Indien er nog geen studie werd uitgevoerd,  kunnen we voor bepaalde constructiedelen structureel advies geven. Dit advies moet dan bevestigd en aangevuld worden door een volledige studie.

U ontvangt van ons een 3D-schets van het project en een prijsofferte voor:

 • tekenwerk en opmaak werfdossier
 • zaag- en freeswerk
 • benodigde materialen.

Indien u dit wenst, vullen we de offerte aan met alle benodigde materialen voor bevestiging, isolatie, luchtdichting, etc.

3. Opstart en overleg

U kiest ervoor om verder met Eurabo samen te werken voor dit project?

We plannen een opstartvergadering in. Tijdens dit overleg wordt de volledige constructie definitief vastgelegd: de wand- en dakopbouw, de juiste maten, gekozen detailaansluitingen en verbindingen, definitieve inbouw buitenschrijnwerk, …

De tekenaar kan nu aan het werk om de eerder gemaakte schets om te zetten naar de reële situatie. Dit resulteert in een startplan dat we ter controle voorleggen.

Vervolgens worden eventuele opmerkingen nog aangepast totdat u helemaal akkoord gaat met de voorgestelde constructie.

4. Tekenwerk en opmaak werfdossier

Aan de hand van dit goedgekeurde startplan maken onze tekenaars een volledig werfdossier op. Dit complete dossier omvat:

 1. Een aantal doorsneden van de constructie
 2. 3D-zichten op alle bouwfasen:
 3. 2D-montageplannen
 4. Montageplan van de wanden
 5. Een stuklijst
 6. Een meetstaat.

Om zeker te zijn dat alles correct overgenomen is, wordt het werfdossier ter goedkeuring aan u voorgelegd.

Voorbeelden werfdossiers

Modelhuis Modelhuis met Novatop dak- & vloerelementen Model tuinhuis
Download werfdossier Download werfdossier Download werfdossier

 

5. Productie

Op basis van het goedgekeurde 3D-model en het werfdossier start ons technisch team de productie op. Hiervoor maken we productietekeningen aan door de BVX2-files te importeren in Cambium, het programma dat ons Hundegger RD1300 balkbewerkingscentrum aanstuurt. Dit computergestuurde 6-assige bewerkingscentrum gebruikt de nieuwste technologie in houtbewerking.

Van heel eenvoudige tot de meest complexe houtbewerkingen (zagen, groeven, boren, frezen, sleuven frezen en markeren of labelen), de Hundegger werkt ze allemaal perfect af. Meer informatie op onze website.

Aangezien alles computergestuurd verloopt, wordt elk stuk van uw project exact gemaakt zoals besproken tijdens ons overleg.

6. Levering op de werf

Op de vooraf afgesproken leverdatum wordt uw constructie als bouwpakket geleverd met onze vrachtwagen met mobiele heftruck.

Het bouwpakket bestaat uit het verzaagde constructiehout samen met de nodige stockproducten. Om zo efficiënt mogelijk te leveren, groeperen we ons transport in regio’s.

Wekelijks komen we minstens één keer in elke regio in Vlaanderen.

7. Efficiënte montage

Na het sorteren van het geleverde pakket kan u meteen aan de slag. 

Alles werd perfect op maat gemaakt. Hierdoor is opmeten, aftekenen, zagen en boren op de werf niet meer nodig en kunnen er dus ook geen fouten meer gemaakt worden.

Aan de hand van de 2- en 3D-montageplannen, aangevuld met het complete werfdossier, gebeurt de opbouw van de constructie op een zeer efficiënte manier. Dit minimaliseert de opbouwtijd én het materiaalverbruik en optimaliseert het resultaat!

Foto's

Bestanden

20210927_A3_Lookbook_Eurabo_Scherm.pdf
11.03 MB • application/pdf
Werfdossier_Eurabo_ref_Modelhuis_20231116.pdf
11.28 MB • application/pdf
Werfdossier_Eurabo_ref_Modelhuis_NOVATOP_20231116.pdf
11.38 MB • application/pdf
Werfdossier_Eurabo_ref_Model_tuinhuis_20231107.pdf
8.99 MB • application/pdf
210916_gesprek_klant_MarbleMoon_02