Balkbewerking (houtbouw)

De Hundegger Robot Drive 1250 is een balkbewerkingscentrum waarmee balken kunnen worden verwerkt met een lengte tot 16 m, een hoogte van 20 tot 300 mm, en een breedte van 50 tot 1.300 mm: KVH, Duobalken, Triobalken, I-joist, LVL, SLS, en glulam. Hierdoor kunnen houtbouwconstructies vlot worden gemonteerd op de werf.


Met welke balkbewerkingsmachine wordt er gewerkt?

De Hundegger Robot Drive 1250 is een balkbewerkingscentrum waarmee balken kunnen worden verwerkt met een lengte tot 16 m, een hoogte van 20 tot 300 mm, en een breedte van 50 tot 1.300 mm: KVH, Duobalken, Triobalken, I-joist, LVL, SLS, en glulam. Hierdoor kunnen houtbouwconstructies vlot worden gemonteerd op de werf.

Het balkbewerkingscentrum begint bij een aanvoertafel van waarop de onbewerkte materialen worden aangevoerd. Dan komt de bewerkingszone met een zaagunit en een robotarm (met verschillende tools). De bewerkte stukken worden daarna afgevoerd via de afvoertafel.

De aansturing van de Hundegger Robot Drive, de productie dus van onderdelen, gebeurt met Cambium, een CAM (Computer Aided Manufacturing) softwareprogramma. Hiervoor is eerst een CAD (Computer Aided Design) tekening nodig.

Welke bewerkingen kan de machine uitvoeren?

Zaagbewerkingen

De zaagunit, met een zaagblad diameter 800 mm, wordt gebruikt voor het afkorten en langs-bewerken van de balken. Hij is 5-assig draaibaar waardoor hij schuin en onder hoek kan zagen.

Beperking: minimale zaaghoek groter dan 10°.

Tot welke dikte kunnen balken doorgezaagd worden met de zaagunit van bovenaf?

  • Rechte zaagsnede: max. 300 mm.
  • Schuine zaagsnede: afhankelijk van aantal graden.

Details zaagblad : Ø800, dikte 6 mm en asgat 30 mm.

Daarnaast is de zaagunit voorzien van een markeerstift. Indien markeringen op de balken gewenst zijn, moet dat vanuit het CAD (Computer Aided Design) tekenwerk komen. Er kan gemarkeerd worden vooraan, bovenaan en achteraan de balk.

Markeren

De mogelijkheid bestaat om markeringen aan te brengen. Bij voorbeeld waar de stijl op de regel komt, waar de ligger op de randbalk komt, of op de nokbalk van een hellend dak voor de liggers. Er worden twee streepjes getrokken.

Print

Op de bewerkte stukken kan een tekst op de smalle zijde (aanslagzijde) van de balk worden aangebracht. Op vraag van de klant wordt op ieder stuk een code (aansluitend bij het legplan) en/of de lengte aangebracht. 

Freesbewerkingen

Met de spiraalfrezen kunnen infrezingen worden gemaakt, bij voorbeeld doorvoeringen in een I-joist. 

Diameter

Bruikbare lengte volgens fabrikant

Bruikbare lengte

(1 vlak bewerkt)

Bruikbare lengte volledige doorboring (2 overstaande vlakken bewerkt)

Ø10

Max 45mm

40mm

80mm

Ø20

Max 75mm

70mm

140mm

Ø30

Max 123mm

120mm

240mm

Met de freesmolen kunnen grote vlakken verspaand worden. Dit geeft een zuiver resultaat dankzij de schuine snijhoeken van de verschillende wisselmessen.

Diameter

Bruikbare lengte

Freesdiepte

Ø330

39mm

35mm

 

Boorbewerkingen

Diameter

Gedeeltelijke doorboring

 (1 vlak bewerkt)

Volledige doorboring

(beide vlakken bewerkt)

Ø6

Max 190mm

Max 380mm

Ø8

Max 190mm

Max 380mm

Ø10

Max 190mm

Max 380mm

Ø12

Max 190mm

Max 380mm

Ø14

Max 190mm

Max 380mm

Ø16

Max 190mm

Max 380mm

 

Zwaluwstaartverbindingen

Zowel in de draagbalk als in de ligger moet eenzelfde zwaluwstaart gebruikt worden. Afhankelijk van de kopmaten van de balk wordt een andere freesdiameter met de bijhorende schuine hoek gebruikt.

Diameter

Schuine hoek 

Bruikbare Freeslengte

Bruikbaar voor balken met dikte

Ø30

10,1°

27,9

60 - 70

Ø45

15°

28,0

60 - 80

Ø60

15°

28,0

Vanaf 80

Zwaluwstaartfrees diameter 60

 

Kettingzaag

Wordt gebruikt voor het maken van verborgen sleuven in hout voor stalen verbindingen (bijvoorbeeld voor een hanger of kolomvoet)

  • Maximale diepte rechte sleuf: 280mm
  • Dikte 8mm (voldoende voor de meeste stalen vinnen of stalen platen)
  • Eerder ruwe snede

Hoe moeten documenten aangeleverd worden?

Om productie van balken en de daarbijhorende bewerkingen mogelijk te maken kan de klant de vorm van de balken op verschillende manieren aanleveren. Deze vorm kan uit verschillende bestanden geïmporteerd worden volgens de mogelijkheden van de klant.

BVX2

Indien de klant zelf het project met Cambium kan verwerken, levert hij de CNC-file die de balkbewerkingsmachine aanstuurt. We kunnen die file dan rechtstreeks openen in Cambium. Parts worden aangemaakt door de klant, nesting (samenstellen van parts tot stocklengtes) wordt door werkvoorbereider uitgevoerd.

Btl (Bootable)

Machinetaal die kan geïmporteerd worden in Cambium of Sema. Btl kan gebruikt worden wanneer de klant met een ander CAM-pakket werkt dan Cambium. Btl is een vrije standaard CNC-file type die een complete beschrijving bevat van alle processen en geometrie.

SEMA

Een project door de klant uitgetekend in SEMA kan omgezet worden tot een BVX2 door Eurabo. Daarna door de werkvoorbereider verwerkt in Cambium, klaar voor productie.

Geometrie via IFC

Indien de klant de constructie zelf uittekent in een ander tekenpakket, moet een IFC-file gemaakt worden. De 'open' standaard die gebruikt wordt bij openBIM noemen we IFC, een afkorting van 'Industry Foundation Classes'. IFC is bedoeld om modelinformatie uit te wisselen over bijvoorbeeld wanden, deuren en ramen met al hun eigenschappen. De elementen in IFC kunnen omgezet worden in SEMA-elementen. Op die manier bepaalt de klant de vormgeving van het project en staat hij in voor de verantwoordelijkheid ervan. Nadat de elementen zijn overgenomen, worden de verbindingen dan in SEMA ingetekend.

Project getekend in SEMA door Eurabo

Aan de hand van 2D plannen (DWG) die gebruikt worden als onderlegger kan Eurabo de constructie uittekenen. Nadat het werfdossier is goedgekeurd door de klant, wordt de finale SEMA CAD-tekening omgezet naar een BVX2-bestand klaar voor productie.

Excel

Indien het enkel gaat over het recht afzagen van stukken, kunnen de gegevens handmatig in de machine worden ingevoerd. Daarvoor is de volgende informatie nodig:

BOUWDEEL

NUMMER

CODE

MATERIAAL

KOPMAAT (mm)

LENGTE

AANTAL

Bouwdeel is de locatie van het element in de constructie.
Materiaal is de soort te verzagen balkvorm, bijvoorbeeld I-joist, KVH, glulam, LVL.

Welke balken kunnen er allemaal bewerkt worden?

Eurabo kan balken verwerken met de kopmaten in ons gamma constructiehout.

Alle beschikbare kopmaten constructiehout kan je vinden op onze website.

  • Minimum bewerkbare afmetingen: 20 x 50 mm
  • Maximum bewerkbare afmetingen: 300 x 1300 mm
  • Maximum bewerkbare lengte: 16000 mm.