Het immens grote belang van een voortraject houtskeletbouw of houtbouw

Ronny Debersaques, coördinator van Eurabo’s voortraject houtskeletbouw en houtbouw in het algemeen, vertelt je graag hoe een dergelijk traject verloopt. Vroeger gaf hij als ingenieur advies bij de aankoop van materialen, nu werkt hij vooral voor de afdeling houtbouwelementen voor constructies op maat. Hij zorgt ervoor dat alles vlot verloopt en ziet erop toe dat de tekenaars en projectleiders de nodige middelen hebben om hun werk zo goed en efficiënt mogelijk te doen.  


“Wij bij Eurabo helpen zowel zelfbouwers als aannemers. Voor hen willen we het bouwproces beter, sneller en efficiënter maken, en daarom hebben we ons voortraject geperfectioneerd. Het belang ervan is niet te onderschatten. Het zorgt voor een perfect verloop op de werf en bespaart daardoor enorm veel tijd en geld.”  

“Onze meerwaarde? We gebruiken onze uitgebreide kennis en ervaring om een blijvende relatie met de klant op te bouwen. We helpen elke klant eerlijk en transparant om zijn bouwproject binnen zijn budget en wensen te realiseren, telkens volgens onze normen en waarden. Dat zit in ons DNA. En we doen het allemaal met een glimlach, want bouwen moet ook leuk zijn, toch?”  

“Wat ik vroeger deed met twee ploegen op drie weken, doe ik na jullie voortraject houtskeletbouw of houtbouw op een week.” 

Neem contact met ons op. 

Fasen in het voortraject houtskeletbouw of houtbouw 

“In het kort omvat ons voortraject houtskeletbouw of houtbouw zeven stappen. Eigenlijk zijn het er maar zes, want de efficiënte montage laten we over aan de klant. Maar we zetten die fase erbij om het belang van ons voortraject houtskeletbouw aan te tonen.” 

Hier vind je trouwens de meer technische details. 

1. Deel uw project met ons

“De meeste vragen komen binnen per mail. Ik bekijk waar het project over gaat, welke specialisatie vereist is, en beslis in samenspraak en in functie van de planning welke projectverantwoordelijke – Simon of Stefan – het project onder zijn hoede krijgt. Wekelijks zitten wij samen met alle experts van het houtbouwtteam om de planning te overlopen.” 

“Wie een verbouwingsplan heeft, nodigen we uit voor een eerste verkennend gesprek, vaak online. Dat eerste gesprek is heel belangrijk, want daar leggen we de basis van de te realiseren constructie vast, zoals contour, gabarit, isolatiedikte, opbouw van wanden, vloeren, dak, afwerkingslagen …” 

“Wat op dat moment zeker moet vaststaan zijn de grondoppervlakte en het 'gabarit van de woning' – het volume, de doorsnede, de hoogtes – want daar hangt de prijs hard aan vast.” 

2. Schets voor offerte

“We vragen de klant de definitieve plannen van de architect door te sturen. Aan de hand van het eerste gesprek en de plannen schatten we de sterkte van de structuur in. Vervolgens maken we een offerte op, zonder uitgebreide plannen maar wel met een 3D-model van de structuur. Zo kan de klant visualiseren wat er in de offerte staat. Eigenlijk krijgt de klant bij deze een verslag van het gesprek.” 

“In de offerte zit het materiaal vervat, de kosten voor het tekenwerk, de kosten van de productie op maat, en ruimte voor drie versies van het werfdossier, één basisversie en twee bijgestuurde. Wordt de offerte goedgekeurd, dan gaan we over naar fase 3.”

3. Opstart en overleg

“Deze vergadering duurt gemakkelijk één à twee uur, soms zelfs nog langer, en die doen we standaard niet online. We overlopen alle details, de fundering, deuren, ramen, dorpels … Ondertussen geven we advies en doen we voorstellen voor bouwsystemen, materialen en aansluitingen.” 

“Doorgaans houden we ons aan het architectuur- en stabiliteitsplan, tenzij we echt foutieve dingen tegenkomen. Zo krijgen we soms tekeningen van de architect die een traditioneel gemetseld huis heeft getekend, maar wil de klant een houtskeletbouw. Die vormen we dan samen gaandeweg om.” 

“Wij doen zowel een beroep op onze productencatalogus als op onze niet-gepubliceerde cataloog van mogelijke verbindingen, bouwmethodes… die we door de jaren heen zelf opgebouwd hebben. We bekijken welke platen we gebruiken aan de binnen- en buitenkant, de gevelafwerking, de vloer …”

4. Tekenwerk en opmaak werfdossier

“Het verslag van de vorige opstartvergadering mondt uit in een aantal gedetailleerde tekeningen in een echt werfdossier met grond- en vloerplan, zijaanzicht, doorsnedes … De klant bekijkt het dossier grondig. Indien hij opmerkingen heeft, sturen we bij.” 

“We gaan ervan uit dat de derde versie de finale is.”

5. Productie

“Het op maat zagen, bewerken en nummeren van het FSC– of PEFC-hout doen we in ons eigen balkbewerkingscentrum in Ronse.” 

“In het tekenprogramma optimaliseren we alle bewerkingen en bepalen we de volgorde van de bewerkingen. Dat is niet per se een logische volgorde van wand per wand, wel de meest efficiënte en ecologische manier om hout te bewerken. 

“In onze tekenpakketsoftware nesten we alles optimaal in één beweging zodat er zo weinig mogelijk verlies aan hout is. Dat drukt trouwens ook de prijs.”

6. Levering op de werf

“Vervolgens leveren we het hele pakket op de werf, samen met het werf- én montagedossier. De klant sorteert daaropvolgend al het hout op nummer. Hiervoor kan hij een beroep doen op de nummerlijst in het montagedossier.” 

“Met het montagedossier én het bijbehorende stappenplan in de hand kan de klant aan de slag op de bouwwerf: “De eerste balk nr. xxx leg je daar, dan plaats je wand 1, wand 2, wand 3 met de nummers x, y en z.” Alle nummertjes staan duidelijk geprint op het hout.” 

7. Efficiënte montage

“En dan worden de bouwdelen gemonteerd, mogelijk dankzij alle plannen en nummers op die balken.” 

“Het montagedossier is even gemakkelijk als een IKEA-bouwpakket, maar dan met hamer en vijsmachine in plaats van inbussleutel. ;-)” 

“Door ons voortraject houtskeletbouw of houtbouw verloopt de montage efficiënt en vrij van fouten.” 

“Ook meegenomen is dat de klant zich geen zorgen hoeft te maken over mogelijke problemen of oponthoud. Want al het denkwerk deden we op voorhand al in samenspraak met de klant. Hij kan zijn ploegen gewoon aan het werk zetten aan de hand van de gedetailleerde tekeningen.” 

Het belang van een voortraject houtskeletbouw of houtbouw 

“Dit voortraject houtskeletbouw zorgt ervoor dat alles 100% planmatig en efficiënt verloopt. 

  • Je hoeft bij wijze van spreken niet meer naar de bouwhandel te rijden omdat je één vijs te kort hebt. 
  • Het materiaal ligt niet lang buiten op de werf en neemt minder lang plaats in omdat de montage vlotter gaat en er geen opmeting, afmeten, zagen, aanpassen … meer nodig is. 
  • Er gebeuren veel minder fouten en alles verloopt heel wat vlugger. 

Als aannemer of zelfbouwer heb je geen machinepark meer nodig, een goede vijsmachine en stelling volstaan.” 

Duurtijd van een voortraject houtskeletbouw of houtbouw 

“De duurtijd is uiteraard afhankelijk van de complexiteit van de bouw, maar gemiddeld neemt het 2 à 3 maand in beslag om van goedgekeurde offerte naar levering op de werf te gaan.” 

“We nemen liever wat meer tijd om de opmerkingen en aanpassingen die nodig zijn door iedereen van het bouwteam te laten goedkeuren. Op die manier ontstaat er bij de montage geen verwarring en oponthoud.” 

Kostprijs van een voortraject houtskeletbouw of houtbouw 

“We berekenen de effectieve teken- en productietijd en daar staat uiteraard een kostprijs tegenover. Maar we doen alles transparant en correct. Een eenvoudige constructie zal minder kosten dan dezelfde constructie met veel tierlantijntjes. De overlegmomenten krijgt de klant er gratis bij omdat we willen dat ons duurzaam materiaal ook effectief duurzaam is doordat het op een correcte manier en correcte plaats gemonteerd wordt.” 

“Er is winst zowel op korte als lange termijn. Denk aan tijdswinst, minder verlies, efficiënter gebruik van materiaal enkel waar het nodig is, naast minder onderhoud en een langere levensduur van de constructie.” 

“De aannemer krijgt een volledig bouwpakket op maat waardoor hij erin slaagt veel meer te werk verzetten en dus ook veel meer omzet te draaien op veel minder tijd.” 

“De kostprijs van ons voortraject houtskeletbouw of houtbouw in het algemeen is een kleine kost in vergelijking met de voordelen.” 

Meerwaarde van Eurabo 

“Het Euraboteam munt uit door veel kennis van zaken, ook in dit voortraject houtskeletbouw of houtbouw. Ik spreek even voor mezelf. Als ingenieur met veel bouwervaring werk ik heel transparant en eerlijk, maar dat doen eigenlijk alle collega’s, want dat zit in ons DNA.” 

“We zetten onze achtergrond en ervaring 100% in om een duurzame relatie met de klant op te bouwen. We helpen elke klant op een eerlijke en transparante manier om zijn bouwproject te realiseren binnen zijn budget en wensen, en volgens onze normen en waarden.” 

“Wat we niet 100% zeker weten of nog extra moeten uitzoeken, duiden we in onze dossiers telkens aan, zodat de klant duidelijk weet dat dit nog moet worden uitgeklaard, doorgesproken, of dat er een passende oplossing moet gezocht worden. Ik denk bijvoorbeeld aan vragen bij specifieke structurele elementen in de constructie of bijzondere afwerkingen, aansluiting met bestaande structuren, verbindingen, nog op te meten elementen…. ” 

 

Enkele referenties: https://www.eurabo.be/nl/referenties/nieuw-balkbewerkingscentrum-hundegger 

 

Kunnen we jou helpen? Dat doen we graag! 

Neem contact met ons op! 

Bellen kan uiteraard ook. 

Voortraject houtskeletbouw