FSC België viert 10-jarig bestaan

FSC Belgium viert tijdens Prowood 2015 zijn 10e verjaardag met boeiende activiteiten!


FSC of 'Forest Stewardship Council' vierde zijn 20e internationale verjaardag in het najaar van 2014. FSC heeft zich als organisatie reeds twee decennia ingezet voor de wereldwijde promotie van duurzaam bosbeheer. De organisatie werd in 1994 opgericht in opvolging van de conferentie 'Earth Summit' in Rio de Janeiro, met als belangrijkste uitdaging om de ontbossing aan te pakken.

In België viert FSC Belgium vandaag 20 oktober, tijdens Prowood 2015, zijn 10e verjaardag (klik hier voor het volledige programma). Ook in België blijft de noodzaak aan betere bescherming van onze bossen in de actualiteit. Vandaag organiseert FSC België op Prowood 2015 in Flanders Expo te Gent een boeiend paneldebat met een vooruitblik op 'FSC Versie 2.0'. Dankzij de komst van Kim Carstensen (CEO FSC International) krijgen de aanwezigen informatie uit eerste hand over hoe FSC vooruitblikt naar de nabije toekomst met haar uitdagingen voor FSC en voor duurzaam bosbeheer wereldwijd. Eén van de grote uitdagingen is ongetwijfeld het streven naar duurzaam bosbeheer in de tropen. FSC werkt hiervoor samen met diverse partners. Hieronder ook de 'Sustainable Tropical Timber Coalition' die actief wil bijdragen aan duurzaam bosbeheer in de tropen en er mee wil voor zorgen dat gecertificeerd hout mainstream wordt. Overige panelleden zijn ondermeer: Tom Deleu (ACV), Sabien Leemans (WWF België), Filip D'Haeseleer (Denderwood / Houtinvoerdersfederatie), Nienke Sleurink (IDH-STTC) en Bart Holvoet (FSC België).

Na dit ongetwijfeld verhelderende panelgesprek volgt de uitreiking van de 'FSC project awards' in de 4 categorieën. Niet minder dan 44 projecten hebben zich de laatste maanden ingeschreven in één van deze categorieën. Via de ‘FSC project awards’ wil FSC België projecten in de kijker zetten, gerealiseerd met FSC gecertificeerde houtproducten, en hierbij aantonen dat bouwen met FSC hout meer en meer ‘dagelijkse realiteit’ kan zijn. Zowel de beschikbaarheid en diversiteit aan FSC gecertificeerde houtproducten, als het aantal FSC gecertificeerde bedrijven in de hout- en bouwsector blijven in stijgende lijn zitten. Recent lanceerde FSC België ook een nieuwe handleiding ‘Bouwen met FSC hout’, boordevol met praktische informatie en tips rond het werken met FSC gecertificeerd hout. Uiteraard hopen we dat deze projecten inspirerend werken voor anderen, en dat hun voorbeeld navolging krijgt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Een ander boeiend FSC evenement tijdens Prowood 2015 is de FSC-infosessie rond minder gekende houtsoorten

Het FSC label is na 20 jaar wereldwijd het sterkste label voor duurzaam bosbeheer, met momenteel meer dan 185,6 miljoen hectare FSC gecertificeerd bos. FSC werkt nu met meer dan 150.000 lokale partners en, in toenemende mate, met inheemse bevolkingsgroepen die er leven. Recent werd een 'Permanent Comité voor Inheemse Bevolking' opgericht om de vertegenwoordiging van die lokale volkeren in het bosbeheer te verzekeren. 

Het FSC systeem is tevens uniek door zijn jaarlijkse algemene vergadering. Daarin kunnen alle leden van de drie kamers (sociaal, ecologisch en economisch) via debat en stemming democratisch bijdragen tot de verbetering van het certificatiebeleid.

De 20e verjaardag van FSC heeft voor Eurabo ook een persoonlijk tintje. Eurabo is namelijk in 1997 ontstaan vanuit 'onze' schaverij van FSC hout, met als belangrijk ideologisch doel: de ondersteuning en de promotie van FSC op lokaal vlak. De mondiale omvang en de impact die de Forest Stewardship Council na 20 jaar heeft bereikt, betekent voor Eurabo een bevestiging van die keuze

Ook u kunt, door te kiezen voor FSC-gecertifieerde producten, als consument bijdragen aan een meer duurzame wereld.

Wilt u meer weten over FSC of duurzaam bosbeheer: www.fsc.be . Of zoekt u FSC-gecertificeerde producten: http://www.ikzoekfsc.be/nl/home_1.aspx.

 

10_jaar_FSC_belgium-20151020-280px