FSC: 20 jaar strijd voor een duurzamer bosbeheer wereldwijd

FSC of 'Forest Stewardship Council' viert dit najaar zijn 20e verjaardag. FSC heeft zich als organisatie reeds twee decennia ingezet voor de wereldwijde promotie van duurzaam bosbeheer. Ze werd in 1994 opgericht in opvolging van de conferentie &...

FSC of 'Forest Stewardship Council' viert dit najaar zijn 20e verjaardag. FSC heeft zich als organisatie reeds twee decennia ingezet voor de wereldwijde promotie van duurzaam bosbeheer. Ze werd in 1994 opgericht in opvolging van de conferentie 'Earth Summit' in Rio de Janeiro, met als belangrijkste uitdaging om de ontbossing aan te pakken. Sinds die top is intussen wereldwijd 7% van de bosoppervlakte verloren gegaan. In sommige voornamelijk gematigde regio's zoals Europa is men erin geslaagd om de ontbossing te stoppen of zelfs om te keren. Maar helaas blijft het in de meeste tropische regio's een grote uitdaging om de menselijke impact op tropische regenwouden te verminderen.

Ontbossing stoppen moet op verschillende niveaus aangepakt worden, en één van de middelen hiervoor is FSC-certificatie. Actueel is er ongeveer 20 miljoen hectare tropische bossen FSC-gecertificeerd, dit komt overeen met 10% van het totale FSC-gecertificeerde bosareaal. Bij het FSC-bosbeheer gaat de aandacht niet alleen naar de bossen en de biodiversiteit maar ook naar de inheemse bevolking die in haar voortbestaan vaak afhankelijk is van deze wouden. Zo houdt men bij certificatie rekening met o.a. de rechten van bosbouwarbeiders, het aanbod van scholing en de medische voorzieningen voor de lokale gemeenschappen.

De belangrijkste bedreigingen van tropische bossen bestaan uit de omzetting naar weidegronden voor veeteelt, de palmolieplantages, de sojateelt, en andere niet duurzame landbouwsystemen. De ontbossing wordt vaak versterkt door een zwak overheidsapparaat, lokale corruptie of gewapende conflicten in deze regio's. De ontwikkeling van duurzame bosbouwplantages blijft een punt waar de FSC-certificatie een positieve en sturende rol wil spelen.

Het FSC-label is na 20 jaar wereldwijd het sterkste label voor duurzaam bosbeheer. Meer dan 180 miljoen hectare bos is wereldwijd FSC-gecertificeerd. FSC werkt ondertussen met meer dan 150.000 lokale partners en in toenemende mate met inheemse bevolkingsgroepen in en rond gecertificeerde bossen. Recent werd een 'Permanent Comité voor Inheemse Bevolking' opgericht om de vertegenwoordiging van die lokale volkeren in het bosbeheer te verzekeren. 

Het FSC-systeem is tevens uniek door zijn jaarlijkse algemene vergadering. Daarin kunnen alle leden van de drie kamers (sociaal, ecologisch en economisch) via debat en stemming democratisch bijdragen tot de verbetering van het certificatiebeleid.

De 20e verjaardag van FSC heeft voor Eurabo ook een persoonlijk tintje. Eurabo is namelijk in 1997 ontstaan vanuit 'onze' schaverij van FSC hout, met als belangrijk ideologisch doel: de ondersteuning en de promotie van FSC op lokaal vlak. De mondiale omvang en de impact die de Forest Stewardship Council na 20 jaar heeft bereikt, betekent voor Eurabo een bevestiging van die keuze

Ook u kunt, door te kiezen voor FSC-gecertifieerde producten, als consument bijdragen aan een meer duurzame wereld.

Wilt u meer weten over FSC of duurzaam bosbeheer: www.fsc.be.

 

20140915-FSC_20_jaarv02