Het belang van gecertificeerd hout

Hout biedt als natuurlijke, hernieuwbare en klimaatneutrale grondstof heel wat voordelen ten opzichte van andere materialen. Belangrijk hierbij is de zorg dat het hout afkomstig is uit verantwoord bosbeheer. Door bewust te kiezen voor FSC- of PEFC-gecertificeerde houtproducten kan je actief bijdragen aan het streven naar duurzaam bosbeheer wereldwijd.


Ecologische en maatschappelijke meerwaarde

De meerwaarde gaat verder dan het puur ecologische want ze streeft naar behoud van zowel biodiversiteit als duurzaam bos. Het FSC-label steunt op drie evenwaardige pijlers: naast de ecologische pijler vormen de maatschappelijke en de economische dimensie de twee andere grondslagen van het certificeringslabel. Enkele voorbeelden van de maatschappelijke meerwaarde van duurzaam hout zijn: het respect voor de inheemse bevolking in haar socioculturele basisrechten om te leven in het woud, het recht op onderwijs en scholing voor kinderen, het verbod op kinderarbeid. Dit klinkt bijna evident vanuit ons westerse denkbeeld, maar in vele landen zijn sociale ongelijkheid en uitbuiting nog een bittere dagdagelijkse realiteit.

 

Conflicthout uit (Wit-)Rusland

Op economisch vlak worden er regels opgelegd voor het creëren van een meerwaarde in de volledige keten, onder meer omtrent de arbeidsvoorwaarden. Wegens de recente oorlog die Rusland ontketend heeft in Oekraïne heeft zowel de FSC- als de PEFC-organisatie besloten om hout uit Rusland en Wit-Rusland te bestempelen als conflicthout waardoor de handel in gecertificeerd hout verboden wordt. Een duurzame grondstof kan en mag geen financiële motor zijn van oorlogsgeweld en menselijk leed.

 

Volledig gecertificeerde keten

Duurzaamheid doorheen de volledige gecertificeerde keten mag je letterlijk nemen: vanaf het bos, over de bosexploitant, de zagerij, houthandel en timmerman, tot bij de consument. Elke schakel moet voldoen aan de zogenaamde standaard- of spelregels. Bij elke schakel in de keten wordt controle uitgevoerd door onafhankelijke audit-organisaties. Zo wordt ook Eurabo jaarlijks aan een audit onderworpen. Sinds meer dan 25 jaar promoot Eurabo zeer actief en ononderbroken het gebruik van duurzaam gecertificeerd hout. Ondertussen komen we tot een jaarlijkse omzet van bijna 30.000 kubieke meter aan gecertificeerde hout-, bouw- en isolatiematerialen. Ons FSC/PEFC-hout heeft slechts een miniem aandeel in de volledige wereldhandel van hout. Maar we blijven het belangrijk vinden dat u als consument kan kiezen voor duurzaam en gecertificeerd hout.

FSC_PEFC