Wij helpen de kerkuil in onze vestiging te Ronse

Op 14 mei werd de nestkast geplaatst. Hopelijk horen we in mei 2021 de eerste jongen blazen!


Sedert enkele maanden zien wij regelmatig een Kerkuil in de hangar op Pont West te Ronse. Wij namen contact met Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA) die reeds meer dan 20 jaar geleden startten met een beschermingsproject voor de Kerkuil, omdat deze prachtige vogel het steeds moeilijker kreeg om broedplaatsen te vinden, vnl. wegens het afsluiten van de galmgaten in  kerktorens. Ondertussen hebben zij reeds meer dan 200 nestkasten in de Vlaamse Ardennen geplaatst. In Vlaanderen broedt ondertussen meer dan 85% van de kerkuilenpopulatie in een nestkast.

Nog steeds zijn de kerkuilen in onze regio Vlaamse Ardennen met een inhaalbeweging bezig; gelukkig zien we het de laatste jaren de goede weg op gaan. We zijn verheugd om te kunnen meewerken aan de bescherming van deze muizenjager. Gelukkig vindt de prachtige “witte dame van de nacht”, zoals de kerkuil soms wordt omschreven, nog genoeg jachtgelegenheid in onze landelijke regio. Op het menu staan muizen, muizen en nog eens muizen. Hij lust ze allemaal. Zelfs de zwarte en bruine rat ontkomen er niet aan.

Op 14 mei werd de nestkast geplaatst. Hopelijk horen we in mei 2021 de eerste jongen blazen…

Ieder jaar wordt in het broedseizoen een controle uitgevoerd, ook na afspraak. We hopen dat een broedgeval op deze ideale  locatie een grote kans op slagen heeft, wat voor deze zeldzame soort belangrijk is. Als er succes is, wordt er een ringer aangesproken om de jongen te ringen. Door dit ringen vergroot het inzicht in de verplaatsingen en de populatieopbouw van de kerkuil in onze regio.

Foto's

kerkuil_Jean_van_der_Meulen