De “Limonade”-wesp tast gevelbekleding aan

Vervelend die wespen die knagen aan houten gevelbekleding en meubels om hun nest te maken. Maar geen zorgen, de schade herstelt zich snel.


Door de langdurige en hete zomer is het aantal wespennesten fenomenaal dit jaar. De brandweer kan nauwelijks volgen om hinderlijke wespennesten weg te nemen bij particulieren. 

Een van de randfenomenen waar we vanuit de houtbouwsector soms mee te maken krijgen is de aantasting van gevelbekleding door wespen. Sociale wespen – in de volksmond ook wel Limonade-wesp genoemd omwille van de voorkeur voor suikerhoudende frisdanken - vormen effectief grote bolvormige nesten opgebouwd uit cellulose of houtvezels. Voor de uitbouw van deze nesten moeten de werksters dagelijks verweerde houtvezels afknagen en meenemen naar het nest. Door deze vezels te mengen met hun speeksel maken ze als het ware papierpulp als bouwmateriaal.

Gevelbekleding maar even goed de houten tuinmeubelen die reeds een tijdje blootstaan in weer en wind zullen natuurlijk vergrijzen. Deze ietwat verweerde houtvezels vormen een geschikte basis voor deze papiernesten. Door het wegknagen van de bovenste laag komen de onderliggende niet verweerde vezels aan de oppervlakte, dit geeft aanleiding tot een kleurverschil met de reeds vergrijsde zones.

Deze “schade” herstelt zich normaal gezien relatief snel doordat het zeer oppervlakkige vraatsporen zijn die snel opnieuw verweren en vergrijzen. Kan je hier iets tegen ondernemen? Het antwoord is eenvoudig neen, het feit dat er wespen zijn geeft aan dat er in de omgeving een nest gesitueerd is. Weet je het nest zitten en vormt dit een acuut gevaar dan neem je best contact op met de plaatselijke brandweer of een gespecialiseerde verdelgingsfirma. Ga in geen geval zelf de held uithangen, honderden woedende wespen wil je niet achter je aan.  Bovendien zijn wespen ook heel nuttige dieren die heel wat andere schadelijke insecten opruimen in de natuur.

In het voorjaar kom je vaak andere soorten inheemse solitaire bijen en wespen tegen dan in de zomer, deze zijn absoluut nuttig en vormen geen papiernesten. Bij twijfel over de soort kan je steeds contact nemen met een bioloog of insectenkenner. Er zijn ook heel wat online fora waar je aan de hand van foto’s tot een snelle determinatie van bijen of wespen kan komen.

 

Meer lezen:  http://www.rlnh.be/de-ene-bij-de-andere-niet

20180816_165904

Gerelateerde producten