Warmteopslagcapaciteit


De warmteopslagcapaciteit of volumieke warmtecapaciteit is het vermogen van een materiaal om warmte op te slaan. Deze waarde, die voorgesteld wordt door het symbool c, is het product van de specifieke warmte en de dichtheid van het materiaal. Ze wordt uitgedrukt in J/m³.K. Hoe hoger deze waarde, hoe hoger de capaciteit van het materiaal om de warmte op te slaan.

Een horizontale of verticale wand bestaande uit materialen met een hoge warmteopslagcapaciteit kan in de winter overdag warmte opslaan om die ’s nachts terug af te geven. Anderzijds zal de ruimte minder snel kunnen opwarmen en is er meer tijd nodig om de woning op temperatuur te brengen. In de zomer kan een wand met hoge warmteopslagcapaciteit bijdragen tot een koeler binnenklimaat.

Bij lichte structuren zoals hellende daken en houtskeletbouw is het daarom van belang om te opteren voor isolatiematerialen met voldoende warmteopslagcapaciteit.
Zo beschikken bio-ecologische isolatiematerialen over een opmerkelijk gunstiger warmteopslagcapaciteit en massadichtheid dan isolatiematerialen op basis van kunststof of minerale wol.

Foto's