Vlasisolatie


Vlas (Linum usitatissimum) is een plant uit de vlasfamilie (Linaceae). Er zijn blauwbloeiende en witbloeiende rassen. Naar gebruik kunnen ze worden ingedeeld in vezelvlas voor linnen (al meer dan zesduizend jaar geteeld) en olievlas voor de lijnzaadolie.

Vezelvlas wordt tussen 80 en 120 cm lang, de plant wordt met wortel en al uit de grond getrokken om een zo lang mogelijke vezel te behouden.

Tot in de achttiende eeuw was de vlasvezel in Europa naast wol de belangrijkste grondstof voor textiel, maar in de negentiende eeuw is hij verdrongen door katoen.

In Europa is de vezelvlasteelt voor linnen geconcentreerd in Zuid-Nederland (Zeeuws-Vlaanderen), België en Noord-Frankrijk. Dankzij een gerichte promotie in de laatste 25 jaar is de vlasteelt daar bijna verdrievoudigd en omvat meer dan 100.000 hectare. Het areaal heeft zich intussen verder uitgebreid, ondermeer naar Frankrijk waar jaarlijks gemiddeld 65.000 ha wordt verbouwd. Een zeer groot deel van de vlasteelt heeft de mode als bestemming.

De reststoffen uit de linnenindustrie vinden een toepassing ondermeer in de verwerking tot vlaswol. Vlaswol vervoegt zo het gamma isolatiematerialen voor de bouw die vervaardigd zijn uit natuurlijke plantaardige vezels (naast houtvezels en houtwol, hennepvezels, kurk, katoenwol, cellulosewatten, stro).

Omwille van de uitstekende thermische en akoestische isolatiewaarden én hun ecologische eigenschappen, heeft Eurabo in zijn aanbod de producten opgenomen van de Nederlandse fabrikant Isovlas.

Foto's