Nagels


De benamingen nagel en spijker worden door elkaar gebruikt. In Vlaanderen heeft men het meestal over een nagel. Toch is er wel degelijk een verschil. De spijker is de voorloper van de nagel, gemaakt uit brons, koper en later smeedijzer. Hij werd reeds in 3500 v.Chr. gefabriceerd, tot ver in de 19e eeuw, en evolueerde van vierkant naar rechthoekig en rond.

De nagel, of correcter draadnagel, wordt vandaag de dag volautomatisch uit staaldraad gemaakt. Voor bevestiging in steen of beton bestaat de variant in gehard staal die onbuigbaar maar wel breekbaar is. De koperen nagel wordt onder meer gebruikt wanneer roestvorming moet worden vermeden. Dit geldt ook voor de verzinkte (gegalvaniseerde) nagel. Andere materialen zijn aluminium en roestvast (inox) staal.

De dikte en de lengte van draadnagels worden in millimeters aangegeven. Nagels 3,0 x 50 zijn dus 3 mm dik en 50 mm lang.

Er bestaat een grote variëteit aan vormen afhankelijk van de toepassing: platte kop, ronde of verloren kop, schroefnagels, asfalt- of daknagels, gipsnagels, gebogen nagels of krammen, tapijtnagels, ankernagels, plaatnagels, ronde of vierkante spil enz.

In de bouwindustrie gebeurt het nagelen meestal handmatig met de hamer of machinaal met een schiet- of een nietpistool. Naargelang de houtsoort kunnen daarbij bepaalde instructies horen of tips, zoals het voorboren of het afplatten van de punt bij splijtgraag hout.

Voor specifieke toepassingen biedt Eurabo nagels aan van Simpson Strong-Tie en Senco, zie overzichtspagina.

 

Foto's