Buitenschrijnwerk


Houten ramen en deuren dragen sterk bij tot het wooncomfort. Ze voelen altijd aangenaam warm aan en bezitten een hoge natuurlijke isolatiewaarde, die koudebruggen en condensatie geen kans geeft. Bovendien isoleert hout ook doeltreffend tegen geluid, water en wind. Houten schrijnwerk is ook brandveilig: omdat hout eerst verkoolt, vertraagt het verder inbranden.

Hout is uiterst flexibel. Het is bewerkbaar tot alle maten, vormen en profielen. Bovendien is hout ook inbraakbestendig. Raakt het toch beschadigd, dan is het gemakkelijk herstelbaar. Voor buitenschrijnwerk komen heel wat houtsoorten in aanmerking. Enkele voorbeelden: Afrikaanse padoek, purperhart, tamme kastanje, Europees eikenhout, iroko, dark red meranti, merbau, sapelli, sipo, jatoba, afzelia, douglas, oregon pine, lorken (lariks). 

Het isolerend vermogen van houten buitenschrijnwerk ligt hoog. De lambda-waarde (λ) drukt uit hoe houtmateriaal de warmte geleid. Hoe lager de waarde, hoe beter het hout isoleert. Voor hout gelden twee λ-waarden: 0,13 W/mK voor naaldhout en 0,18 W/mK voor loofhout. Voor een extra hoge isolatie biedt superisolerend buitenschrijnwerk de oplossing. In combinatie met superisolerende beglazing is het warmteverlies dan minimaal. Zo bespaart u veel meer energie dan bij andere materialen. Vooral in lage-energiewoningen of passiefhuizen maken superisolerende houten deuren en ramen het verschil. 

UV-straling en vocht vormen de grootste bedreigingen voor houten ramen en deuren. Daarom heeft buitenschrijnwerk een goede afwerking nodig. De moderne technieken maken intussen komaf met het vooroordeel dat hout onderhoudsintensief zou zijn.