Luchtdichtheid


Luchtdichtheid is de bepalende factor bij thermische isolatie . Onder luchtdichting of het luchtdicht maken van een gebouw verstaan we het vermijden van kieren en spleten in de buitenschil van het gebouw. Deze luchtlekken bevinden zich dikwijls rond ramen, aan de rand tussen dak en muur, in slecht of niet afgedichte overlappingen, bij doorboringen van het luchtscherm door balken (trekkers, gordingen etc.), (ventilatie)buizen, leidingen en kabels. Ze komen jammer genoeg op nog veel andere plaatsen voor.

Optimaal zou zijn dat we de isolatie zowel langs de buiten- als de binnenzijde voorzien van een luchtdichte laag. Dit houdt echter heel wat extra werk en materiaal in. Daarom maken we enkel de buitenzijde winddicht. Een isolerende onderdakplaat in houtvezel met tand-en-groefverbinding (zoals Celit 4D of Steico Universal ) is dan voldoende als winddichting aan de buitenzijde.
Aan de binnenzijde gaan we een stap verder en maken we de bouwschil luchtdicht. Luchtlekken worden met aangepaste, speciaal daartoe ontworpen producten afgedicht zodat er geen ongewenste luchtstromen optreden.
Zo biedt Pro clima een ruim gamma aan folies, tapes, luchtdichtingslijmen en manchettes voor een goede luchtdichtheid.

De luchtdichtheid van een gebouw kan worden getest en gemeten met een BlowerDoortest.

 

Foto's

Gerelateerde producten

Gerelateerde termen