Robinia


Robinia is de commerciële naam voor de botanische soort Robinia pseudoacacia L.

Robinia werd in de 17e eeuw ingevoerd uit het Oosten van de Verenigde Staten. Naast Midden-Europa (met 1 miljoen kubieke meter is bijvoorbeeld de Hongaarse Robinia goed voor 18% van de totale houtproductie) zijn de belangrijkste groeigebieden van Robinia de voormalige Sovjet-Unie, China, Noord- en Zuid-Korea. Vandaag is het de op twee na meest aangeplante loofhoutsoort ter wereld (na de Eucalyptus en de hybride populier). 

Het gedroogde kernhout is olijfbruin, het dunne spinthout is geelwit.

Het kernhout is geklassificeerd 'duurzaam tot zeer duurzaam' (natuurlijke duurzaamheidsklasse I-II). Het spinthout is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V). Robinia is de duurzaamste Europese houtsoort.

Robinia is zwaar, hard en elastisch hout. Met aangepaste snijwerktuigen levert verzagen geen problemen op. Ook schaven, polijsten en verlijmen gaan gemakkelijk. De afwerkingsmogelijkheden zijn goed. Voor bevestiging wordt het hout best voorgeboord want Robinia splijt gemakkelijk. De inhoudstoffen van het hout kunnen reageren in contact met metalen en dan vlekken geven. 

Robinia is geschikt voor ontelbare toepassingen.
In de bouw: traptreden, klein timmerwerk, binneninrichtingen, (intensief belopen) vloeren, terrastegels, fineer, paletten en spaanplaten. Verder: piketten voor omheiningen, wijnstokken, onderdelen van machines, wagen- en scheepsbouw, aanlegsteigers, slijtstukken, waterbouwkundige werken, mijnhout, spoorwegdwarsliggers,  draai- en buigwerk, speelgoed en spelen. 

Foto's