Oververhitting


Door het binnendringen van teveel zonnewarmte kan de binnentemperatuur in een woning in de zomer hoog oplopen. Er bestaat trouwens een oververhittingsindicator. Die is, voor het Brussels Gewest, opgenomen in de regionale EPB-wetgeving (zie Gids duurzame gebouwen). Voor Vlaanderen, zie EPB-reglementering.

Oververhitting kan worden tegengegaan door in het woningontwerp zonnewering te voorzien: dakoversteek, luifels, lamellen, doeken ... (al dan niet mechanisch). Ook vensters met een aangepaste zonnewerende beglazing zijn mogelijk.

Voor zonwering van dakramen, zie het aanbod Fakro toebehoren.

Verder is de keuze van een isolatiemateriaal belangrijk bij lichte structuren zoals hellende daken en houtskeletbouw. Niet alle isolatiematerialen die goed presteren in de winter zullen dat ook in zomeromstandigheden doen. Het is belangrijk om te opteren voor een isolatiemateriaal met een hogere massa en warmteopslagcapaciteit zoals houtvezelisolatie of cellulosevlokken.

Daarnaast is ook een goed uitgevoerde luchtdichting noodzakelijk om bij te dragen tot een koeler binnenklimaat in de zomer.