Ceder


Ceder (Cedrus) is een geslacht van coniferen uit de dennenfamilie (Pinaceae). Ceders komen van nature voor in de westelijke Himalaya en het Middellandse Zeegebied. Ze zijn bekend vanwege het geurende en duurzame hout, dat goed tegen rotting bestand is. Ze zijn populair vanwege hun uiterlijk (parken). Door de erg goede tooneigenschappen wordt het hout ook aangewend in de bouw van muziekinstrumenten. Foto links: libanonceder.

Het cederhout dat bij ons veelvuldig in de bouw wordt toegepast, is evenwel geen ceder, maar hout dat afkomstig is van de Western Red Cedar (WRC). Deze boom behoort tot de thuya's uit de cipresfamilie, benoemd als de reuzenlevensboom (Thuia plicata). Het ware dus juister om niet van cederhout maar van cipressehout te spreken. Foto's WRC: rechts.

De WRC is een lichte en toch relatief stevige en veerkrachtige Noord-Amerikaanse naaldhoutsoort (in Europa enkel als sierboom aangeplant), met als belangrijkste groeigebied de Canadese provincie British Columbia. De vele oerbossen in dat gebied zijn heel gevarieerd door het gunstige klimaat. Zo vormen ze een belangrijke ecologische reserve. Ze bestaan uit 40% Western Red Cedar en 60% Hemlock.

Western Red Cedar kent talloze kleurvariaties: van licht geelbruin, over rozebruin en zalmkleur tot chololadebruin. Het kernhout is donkerder dan het bijna witte spinthout. Lichte en donkere banen wisselen elkaar af en geven een gevarieerde tekening. De kleurverschillen nemen af onder invloed van het licht. 

Het kernhout is geklassificeerd 'duurzaam' (natuurlijke duurzaamheidsklasse II). Western Red Cedar is heel gemakkelijk bewerkbaar, zowel machinaal als met de hand. Het stof dat daarbij vrijkomt, kan soms irriteren. WRC splijt gemakkelijk, het laat zich wel goed nagelen.

De inhoudsstoffen van het hout reageren met metalen zoals ijzer of messing, wat corrosie en lelijke strepen kan veroorzaken; daarom verdient roestvrij staal de voorkeur. Komt regenwater via het cederhout terecht in bijvoorbeeld een dakgoot, dan is zink (of verzinkt staal) uit den boze. Met fosfor gedesoxydeerd koper (minimaal 0,8 mm dikte) is dan wel geschikt.

Voor buitentoepassingen blijft WRC vaak onbehandeld. Het hout heeft dan een zijdeglans en vergrijst natuurlijk tot een mooi zilverkleurig oppervlak. Hout dat naar het noorden is gericht, dreigt te moeten afrekenen met vlekken en algengroei. In gebieden met veel luchtvervuiling verdonkert het hout ook snel en is een afwerking met C2 aangewezen. Het houtoppervlak is zacht en kwetsbaar. Mede daarom is een afwerkingslaag onmisbaar voor buitenschrijnwerk zoals ramen.

Toepassingen: gevelbekleding, shingles en shakes, dakranden, vensterramen, pergola’s, terrassen, serres, lichte constructies.

Foto's