Beuk


Beukenhout is een sterke, harde en splintervrije houtsoort. België commercialiseert bijna uitsluitend hout van de gewone beuk (Fagus sylvatica). Deze beuk komt voor van op het Europese vasteland tot aan de Zwarte Zee, met twee optimale groeigebieden: het Franse Centraal Massief en de zuidelijke Bosnische Karpaten. 

Het kern- en spinthout van de beuk verschillen weinig van kleur. Versgezaagd is het kernhout witachtig of heel lichtbruin. Het verdonkert tot licht geelbruin onder invloed van lucht en licht. Het heeft een gelijkmatige structuur met weinig tekening.

Beukenhout is geklassificeerd 'niet duurzaam' en dus gevoelig voor aantasting door insecten en schimmels. Daarom wordt het vooral gebruikt voor binnentoepassingen. 

Beukenhout is gemakkelijk bewerkbaar, zowel machinaal als met de hand. Door het te schaven, krijgt het een fraai glad oppervlak. Voor het nagelen of schroeven wordt er best voorgeboord. Lijmen, lakken, politoeren of beitsen leveren geen problemen op. Beukenhout neemt wel onregelmatig product op. Het hout heeft open poriën en neemt gemakkelijk verduurzamingsproducten op.

Het kent talloze binnentoepassingen zoals trappen, (intensief belopen) parket en plankenvloeren, stoelen en andere meubelen, kleine gebruiksvoorwerpen; schilfineer en multiplex voor interieurinrichting, (gebogen) paneelbekleding, werktafels, (school)meubelen; dé houtsoort voor buigwerk.